Azt már tudjuk, hogy a sajtos pogácsából nem lehet eleget sütni, annyira finom, és ettünk már olyan tökmagos pogácsát is, ami hamarabb elfogyott, mint hogy kihűlt volna, de vajon elég lesz-e ez az adag tepertős pogácsa?
Tönkölyös-tepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 3,5 dkg élesztő
- 12 dkg vaj
- 1 dl tej
- 3-4 ek. fehérbor
- 1 + 1 (a lekenéshez) tojás
- 2 dl tejföl
- 1 ek. só
- 1 tk. cukor
- 40 dkg, darálva tepertő
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. A kétféle lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Elmorzsoljuk a zsiradékkal, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a tejfölt, a tojást, a bort és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan begyúrjuk, majd lazán fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy-két órára. Ezután kivesszük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertő körülbelül háromnegyedét, majd háromba hajtjuk. Ehhez gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a középsőre hajtjuk a bal szélsőt, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék tepertőkrémet és ismét háromba hajtjuk. A hajtogatott tésztát lazán becsomagoljuk, és legalább két órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és fél órán át újrakelesztjük. Ezután lekenjük őket egy egész felvert tojással, óvatosan, hogy az oldalán ne csorogjon le, mert akkor nem lesz szép leveles. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 18 perc alatt pirosra sütjük.
Még több pogácsa az NLCafén:
- 3 pogácsa a hétvégére
- Ezt a receptet ki kell próbálnod! Sokmagvas pogácsa
- Expressz pogácsa 4 hozzávalóval