A gyors vacsorák mellett, mint amilyen a tejfölös-fokhagymás csirke vagy a burgonyával és kolbásszal töltött csirkemell, olyan téli alapanyagokat is bátran használhatunk kedvenc csirkénk mellé, mint a kelbimbó vagy a vargánya. Lássuk 3 téli csirkés receptünket!
Töltött csirkemell sonkás kelbimbóval
Hozzávalók:
- 2 csirkemell (60 dkg)
- 10 dkg csirkemáj
- 8 dkg teavaj
- 15 szál snidling
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg őrölt dióbél
- 20 dkg alma
- 4 dkg füstölt sajt
- 2 dl száraz fehérbor
- 10 dkg jó minőségű parasztsonka
- 20 dkg paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 60 dkg kelbimbó
A csirke mellét felszúrom. A mell belső felén levő darabka húst leveszem. A csirkemájjal együtt egészen apróra vágom. Serpenyőben kevés vajban megpirítom, adok hozzá apróra vágott snidlinget, aszalt paradicsomot, őrölt diót és reszelt almát, valamint reszelt füstölt sajtot. Jól összekeverem, és betöltöm a felszúrt mellbe. Serpenyőben, lefedve, néhány perc alatt készre sütöm. Amikor mindenhol megpirult, kevés fehérbort öntök alá.
Ha elkészült, kiveszem a húst a serpenyőből, és a sütésből megmaradt szaftban megpirítom a csíkokra vágott sonkát, majd a nagyon apróra vágott paradicsomot is beleteszem. Összeforralom. A leforrázott kelbimbót beleforgatom a sonkába. Tálaláskor alulra teszem a kelbimbót, majd a néhány darabba vágott töltött mellet is ráteszem.
Csicseriborsós-csirkés curry
Hozzávalók:
- 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
- 1 lila hagyma
- 20 dkg csirkemellfilé
- 1 ek. sárga currypaszta
- 1 tk. római kömény
- 1 piros és 1 sárga héjú kaliforniai paprika
- 1 cm gyömbér (friss)
- 40 dkg csicseriborsó-konzerv
- 2 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 marék bébispenót
- 1 doboz kókusztej
- só
- 1 lime
- 15 dkg jázminrizs
Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell.
A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük.
A curryt a rizzsel tálaljuk.
Vargányás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemellfilé, felkockázva
- 50 dkg burgonya, cikkelyekre vágva
- 1 fej hagyma, felszeletelve
- 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
- 5 dkg füstölt húsos szalonna
- 25 dkg friss vargánya
- 3 dkg szárított vargánya
- 3 ág friss kakukkfű
- 1dl leszűrt húsleves
- olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A szárított vargányát vízbe áztatjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és pirosra sütjük a felkockázott szalonnát.
A friss vargányát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd a serpenyőbe tesszük. Amikor oldala szép piros, kivesszük. A szalonnát szűrőkanállal kivesszük, azt is meleg tányéron tartjuk.
A szalonna zsiradékán átforgatjuk a cikkelyekre szeletelt burgonyát, majd a hagymát és a fokhagymagerezdeket. A csirkemelleket mindegyik oldalukon körbepirítjuk.
Tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük egymás mellé a szalonnát, a hagymás krumplit, a pirított vargányaszeleteket, a szárított vargányát, az egész fokhagymagerezdeket, végül a csirkemellet.
Hozzáadjuk a kakukkfüvet. Az egészet felöntjük a húslevessel és a szárított vargánya áztatásához használt vízzel. Lefedve kb. 45 percig pároljuk, a végén enyhén rágrillezünk.
Még több szuper csirkés recept az NLCafé oldalán:
- Gyors vacsora: fűszeres sült csirke
- Mit főzzek ebédre? Csirketortát sonkával és baconnel
- Így biztosan nem lesz száraz: 3 recept csirkemellből
- Nyerő páros: csirkés palacsinta