nlc.hu
Gasztro
Lencseleves füstölt oldalassal szilveszterre

Lencseleves füstölt oldalassal szilveszterre

Igazi téli egytálétel ez a füstölt hússal készített lencseleves. Ropogós friss kenyérrel tálalva melengető ebéd lehet a leghidegebb napokon, de nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem.

Hideg téli napokon mindig jólesik egy tányér forró, laktató leves. Próbáld ki füstölt oldalassal készített lencselevesünk receptjét, mert ennél finomabbat egészen biztosan nem ettél még. Elismerjük, ez a leves igazi kalóriabomba, azonban az ünnepekhez, újévhez közeledve talán megengedheted magadnak. Aztán jöhetnek a jövő évi fogadalmak.

A füstölt oldalassal készült lencseleves hozzávalói

  • kb. 80 dkg füstölt oldalas
  • 25 dkg lencse
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávés kanálnyi őrölt pirospaprika
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors, mustár ízlés szerint
  • kevés tejföl és liszt a sűrítéshez
Lencseleves füstölt oldalassal

Így készítsd el a lencselevest füstölt oldalassal

A füstölt húst annyi vízzel, amennyi ellepi, lassú tűzön főzd közepesen puhára. Akkor jó, ha még szálasnak érzed, de már nem túl kemény. A főzési idő akár 2-2,5 óra is lehet. Kuktában főzve nagyjából 20-25 perc. A főzővízből tegyél félre egy pohárnyit.

Amikor a hús előfőtt, vágd apróra a vöröshagymát, főzőedényben egy evőkanálnyi felhevített zsiradékon pirítsd néhány percig, majd keverd hozzá a piros paprikát. Máris dobd rá a felszeletelt oldalast és öntsd fel a hús főzővizével. Tedd bele a babérlevelet, a petrezselyemzöldet, a paradicsomot és a felkockázott zellergumót. Lassú tűzön főzd. Közben karikázd fel a zöldségeket és add a lencseleveshez. Végül az alaposan átöblített lencsét is beleteheted az edénybe.

Öntsd fel bőségesen vízzel, majd forrald fel ismét. Ízesítheted sóval, borssal. A sóval nagyon vigyázz, mert a hús is alapvetően sós.

Lassú tűzön főzd puhára a lencsét, ami nagyjából 25 percet igényel.

3-4 evőkanál tejfölhöz keverj kb. fél evőkanál lisztet, adj hozzá egy evőkanál mustárt is, keverd csomómentesre, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd a forrásban lévő lencseleveshez. Két-három perc forralás után leveheted az elkészült lencselevest a tűzről, és ropogós héjú kenyérrel tálalhatod. A hús mellé frissen reszelt tormát is kínálhatsz.

NLCafé-tipp: Füstölt hús helyett a zöldségekkel együtt rakhatsz karikákra vágott virslit a lencselevesbe, így kalóriaszegényebb, kímélőbb ételt készíthetsz.

További lencséből készített ételek receptje az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top