Berlini töltött minifánk
Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
• 4 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 2,5 dkg porcukor
• 5 dkg vaj, olvasztva
• 3 tojássárgája
• 2 ek. rum
• olaj a sütéshez
• kristálycukor a forgatáshoz
A töltelékhez:
• 1 dl habtejszín
• 10 dkg étcsokoládé
1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.
Churros (spanyol fánk)
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 3 kisebb vagy 2 nagyobb tojás
- olaj a sütéshez
- 5 ek. kristálycukor
- 1 kk. őrölt fahéj
Az öntethez:
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg csokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
A vajat és a vizet összeforraljuk, a tűzről levesszük, hűlni hagyjuk. A lisztet és a sót óvatosan, csomómentesen hozzákeverjük. A tojásokat felverjük, majd ezt is a masszához adjuk. (Érdemes robotgépet használni a homogén állag elérése érdekében.) A masszát habzsákba kanalazzuk, és pár percre a hűtőbe helyezzük. Közben olajat hevítünk, amikor felforrósodott, a habzsákból vékony csíkokat nyomunk bele, és mindkét oldalukat 1-2 percig sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat, majd jól meghempergetjük a fahéjjal összekevert kristálycukorban. Az öntethez a darabokra tördelt csokoládét és a vaníliás cukrot a forró tejszínben csomómentesre keverjük, és melegen a churros mellé tálaljuk.
Túrófánk
Hozzávalók:
- 125 g puha vaj
- 125 g cukor
- 4 tojás
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- 500 g túró
- fél bögre tej
- 1 csomag sütőpor
- 500 g liszt
- olaj a golyócskák sütéséhez
Elkészítés:
1. A cukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Addig dolgozzuk, ameddig szép krémes masszát nem kapunk. Ezután belekeverhetjük a reszelt citromhéjat.
2. Egy másik edényben a túrót és a tejet krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukros-vajas-tojásos krémhez. A sütőport összekeverjük a liszttel, és kisebb adagokban a masszához adjuk, míg a végén csomómentes tésztát kapunk.
3. Felforrósítjuk az olajat, és két evőkanál segítségével kis golyókat formálunk a tésztából, amiknek 6-8 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kész fánkokat lecsöpögtetjük, és kristálycukorban vagy porcukorban megforgatjuk.
Kókuszos fánk csokis-kókuszos mázzal
Hozzávalók 16 darab minifánkhoz
(mérce 2,5 decis bögre)
- 1,5 bögre liszt
- 1 kk. sütőpor
- ½ bögre kókuszreszelék
- ¾ bögre cukor
- 1 tojás
- ½ bögre kókuszolaj
- ½ bögre kókusztej
Máz:
- 1 bögre porcukor
- 2 kk. keserű kakaópor
- 3-4 ek. kókuszolaj
- szóráshoz kókuszreszelék
- Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a cukrot, majd a kókuszolajat, tojást és a kókusztejet. Dolgozzuk össze.
- Kenjük ki vékonyan olajjal egy mini amerikai fánksütő formát vagy mini kuglófforma oldalát, és töltsük meg félig a masszával.
- Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 12 percig.
- Keverjük össze a porcukrot a keserű kakaóporral. Adjunk hozza annyi kókuszolajat, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe mártsuk bele a fánk egyik oldalát, utána forgassuk meg a kókuszreszelékben is.
Beignet – New Orleans fánkja
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 175 ml tej
- 340 ml kefir
- 4 tk. szárított élesztő
- 2 ½ evőkanál kristálycukor
- 490 g finomliszt
- ½ tk. sütőpor
- ¼ tk. só
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
- Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
- A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
- Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
- Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
- Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.
Rózsafánk
Hozzávalók 15 fánkhoz:
• 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 1 csomag sütőpor
• csipet só
• 12 dkg cukor
• 3 tojás
• 3 evőkanál tejföl
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz
1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.
Paleo fánk
Hozzávalók kb. 8 db-hoz:
- 5 dkg amarántliszt
- 3 dkg olajtalanított mandulaliszt
- 2 dkg kókuszliszt
- 5 g élesztő
- 1 tk. kókuszcukor
- 0,5 dl meleg víz
- 2 tojássárgája
- 1,5 dkg olvasztott vaj
- 2 dkg porított xilit
- 0,8 dl kókusztej
- 1 csipet só
- kókuszzsír a sütéshez
- 1 kis üveg cukormentes baracklekvár
A háromféle lisztet összekeverjük, meleg helyen tartjuk. Az élesztőt a kókuszcukorral felfuttatjuk 0,5 deciliter meleg vízben. A tojások sárgáját, a vajat, a xilitet, a kókusztejet, a sót és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztkeverékhez, és összegyúrjuk a masszát. Meleg helyen hagyjuk állni. Kb. fél óra után a tészta kicsit levegősebbé válik. Kisméretű fánkokat formázunk belőle, és 2 ujjnyi forró kókuszzsírban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Több réteg konyhai papírtörlőre tesszük őket, hogy a felesleges zsírt felszívja róluk, és baracklekvárral tálaljuk az édességet.
Éclair fánk
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 125 ml tej
- 125 ml víz
- 1 kk. cukor
- 100 g margarin
- 4 tojás
A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat.
Trüffelkrémes képviselőfánk
Hozzávalók: (kb. 20 db nagyobb fánkhoz)
- 4 dl víz
- 200 g sertészsír
- 400 g liszt
- 10 közepes méretű tojás
A krémhez:
- 100 g habtejszín
- 175 g kristálycukor
- 75 g cukrozatlan holland kakaópor
- 185 g teavaj
- 200 g habtejszín
1. A vizet a zsiradékkal felforraljuk, egészen addig, amíg a víz felforr, és a zsiradék elolvad.
2. Közepes lángon egy adagban hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal 2-3 percig folyamatosan keverjük, míg a massza el nem válik a lábas falától (ez az égetett tészta lényege).
3. Amikor már összeállt a tészta, levesszük a tűzről, és egyesével hozzáadjuk a megmosott tojásokat. Minden tojás hozzáadásakor alaposan elkeverjük a tésztát.
4. Ha minden tojást hozzáadtunk, a masszát csillagfejű kinyomózsákba töltjük, és kicsi halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire.
5. A tökéletes képviselőfánk egyik titka a sütés: a kinyomott fánkokat enyhén gőzös, 220 fokos sütőbe tesszük és 15-20 percig sütjük. Egy ideig nő a tészta térfogata, de ha már nem nő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, engedjük ki a gőzt, vegyük le a hőmérsékletet 150 fokra és süssük tovább 5-6 percig. (Ebben a sütési szakaszban kialakul a sütemény kérge.)
6. Miután megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni.
A krémhez:
1. A tejszínt forraljuk fel a cukorral, majd a forró keveréket öntsük rá a kimért kakaóporra, és kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a darabokra vágott, szoba-hőmérsékletű vajat, és keverjük tovább.
2. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen ki nem hűlt.
3. Használat előtt kb. fél órával vegyük ki a hűtőből, hagyjuk kicsit felolvadni, majd robotgéppel 8-10 perc alatt keverjük habosra.
4. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt.
5. Mindkét krémet töltsük habzsákba, amelyre tegyünk tetszőleges kinyomófejet, például csillagfejet.
6. A kettévágott és kihűlt fánkokat először töltsük meg a trüffel krémmel, majd a tejszínnel.
7. Fontos, hogy ne cseréljük meg a krémek sorrendjét, mert a tejszín nem bírná el a trüffel krém súlyát, és összeesik a képviselőfánk.
8. Az összeillesztett képviselőfánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.
9. Amikor teljesen kihűlt a fánk, vágjuk le az egyharmad részét és töltsük meg tetszőleges krémmel.
Olasz farsangi fánk
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 120 g porcukor
- csipetnyi só
- 3 tojás
- 12 g sütőpor
- 1 kezeletlen narancs leve és lereszelt héja
- 1 biocitrom lereszelt héja
- 1 tk. narancsvirágvíz
- 50 g vaj
- 180 ml tej
- 50 ml rum
- napraforgóolaj a sütéshez
A sütőporral átszitált lisztet, 80 g porcukrot, a narancslevet, a lereszelt narancs- és citromhéjat, a rumot és a narancsvirágvizet egy keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk.
Ezután, a masszát kézi mixerrel folyamatosan keverve, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat és a tejet.
A masszából két kanál segítségével forró olajba dió nagyságú kupacokat csorgatunk, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, megszórjuk a maradék porcukorral, és frissen, még melegen vagy langyosan tálaljuk.
Bloggereink is imádják a fánkot, tőlük is válogattunk néhány kedvencet:
- Villámgyors fánk a Csak a Puffin blogon
- Sütőben sült töltött fánk a Zsuzsi finomságai blogon
- Régies pillefánk a Katarzis blogon
- Apácafánk a Sütit akarok blogon
- Almafánk a Bouvet blogon
- Muffintepsiben sült tönkölyfánk a Pálmafa Project blogon
- Képviselőfánk a Miles and Meals blogon
- Csörögefánk a Recept Guru blogon
- Töltött ricottafánk a Tavola in Piazza blogon
Még több fánk az NLCafé-n:
- Egyszerű túrófánk fél óra alatt
- Itt kapod a legjobb fánkokat Budapesten
- Újabb hibrid süti a láthatáron: fánkcsiga
- Croissant-fánk: a legtrendibb sütemény
- Különleges sütőtökös fánk