A házi péksütemények készítésének vannak titkai, ha ezekkel megismerkedtünk, akkor már csak kipróbált receptekre és lelkes konyhatündérekre van szükség ahhoz, hogy igazi házi pékké váljatok. Ha a lelkesedés megvan, akkor kezdjetek gyorsan jegyzetelni, mert ezeket a házi péksüteményeket kár lenne kihagyni.
Fahéjas-diós csiga
Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 1 ek. cukor
- 1 nagy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 180 g puha vaj
- 160 g porcukor
- 2 tk. vaníliakivonat
- 200 g darált dió
- 1 púpos tk. fahéj
- + 1 tojás a kenéshez
- A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
- Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
- A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval.
- Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
- Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
- Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A megkelt csigákat lekenjük tojással.
- Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere alkotta.
Leopárd kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 gramm élesztő
- 4 ek. barna cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- egy csipet só
A kakaós tésztákhoz:
- 2 + 1 ek. cukormentes kakaópor
- 1-2 ek. tej
A tetejére:
- 1 tojás
A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem.
Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tésztagombócot.
A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát.
A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat.
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.
A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere alkotta.
Semla, a svéd töltött édes zsemle
Hozzávalók kb. 12 édes zsemléhez:
- 50 dkg búzaliszt
- 2 dkg élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kk. őrölt kardamom
- fél kk. só
A töltelékhez:
- a zsemlék belseje
- 20 dkg darált mandula
- 2 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 8 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor langyosítsunk meg 1 dl tejet két ek. cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felhabosodik a tej tetején. A többi tejben oldjuk fel a többi cukrot.
- Ha szárított élesztőnk van, egyszerűen keverjük össze a liszttel, és úgy adjuk majd hozzá a langyos cukros tejet.
- Akkor most ott tartunk, hogy így vagy úgy, de egyben van a liszt, a tej és az élesztő. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet, és robotgéppel, de akár ennek hiányában kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Rugalmas gombócot kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragad, akkor még egy kevés lisztet neki, ha túl kemény, akkor meg egy kevés tejet. Hagyjuk kelni 50 percig a tésztát.
- Gyúrjuk át a tésztát, szedjük 12 gombócra, helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és még hagyjuk 30 percig kelni.
- Kenjük le a zsemlék tetejét felvert tojással, és 210 fokos sütőben süssük addig, amíg szépen megpirulnak (kb. 10 perc). Rácson hagyjuk kihűlni a bucikat.
- Vágjuk le a zsemlék tetejét, és szedjük ki a belsejüket.
- A kiszedett zsemlebelsőt keverjük össze a darált mandulával, a porcukorral és a tejjel. Marcipánszerű masszát kell kapnunk. Ezt töltsük vissza a zsemlékbe. Aztán verjük habbá a 8 dl habtejszínt a cukorral, és nyomjuk a mandulakrémre, jó magasan. Helyezzük vissza a zsemlék kalapját a habra. Aztán már csak szórjuk le porcukorral.
A receptet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere alkotta.
Még több péksütemény házilag:
- Kedvenc péksüteményünk: 3 kalács
- Hétköznapi luxus péksütemény: vajas tekercs reggelire
- Klasszikus péksütemény lépésről lépésre: így készül az igazi croissant