Az antioxidánsban és vitaminokban gazdag ribizliből érdemes minél többet fogyasztani. Nyersen, de lekvárnak megfőzve is isteni az íze. Kenyérre kenve, palacsintába töltve mennyei reggeli, ebéd vagy uzsonna készülhet belőle. Próbáld ki ezt az egyszerű, tartósítószer-mentes receptet. A megadott mennyiségből nagyjából négy közepes befőttesüvegnyi (370 g) lekvár főzhető.
A tartósítószer-mentes ribizlilekvár hozzávalói
- 1 kg lecsumázott ribizli
- 3 dl víz
- 1 kg cukor
Így főzd be tartósítószer nélkül a ribizlilekvárt
A megmosott, lecsumázott ribizlit tedd főzőedénybe és öntsd fel a vízzel. Lassú tűzön forralásig hevítsd. Add hozzá a cukrot, és gyakori kevergetés mellett rotyogtasd 20-25 percig. Vedd le a fedőt, és ha a ribizlilekvárt pürésítve kedveled inkább, akkor robotgéppel turmixold össze. Ha a bogyós változatnál maradnál, akkor ez a munkafolyamat elmaradhat.
Továbbra is lassú tűzön, de már fedő nélkül addig főzd a ribizlit, amíg besűrűsödik. Ez is ízlés dolga, hiszen vannak, akik folyósabban, mások sűrűbbre főzve szeretik a lekvárokat. Előbbi esetében természetesen előbb végezhetsz a befőzéssel.
A forrástól számított 20 percen át csíramentesre kifőzött befőttesüvegekbe töltsd forrón az ízletes ribizlilekvárt. Jól zárd le a szintén kifőzött kupakokkal. Fordítsd fejre 5-10 percig, majd dunsztolhatod vagy a kihűlést követően a kamra polcára állíthatod. Felbontás után 3-4 napon belül fogyaszd el a tartósítószer-mentesen készített lekvárt.
További lekvárok receptjeit találhatod az NLCafén
- Így készül a mindenmentes eperlekvár
- Készíts különleges fűszeres meggylekvárt
- Így készíthetsz egyszerűen házi ribizliszörpöt
- Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabaracklekvár
- Készítsd el a nagyi legfinomabb házi szilvalekvárját
Fotó: Pinterest