Semmi nem esik jobban ebben a kánikulában, mint egy jó hideg fagyi. Csak néhány alapanyag, egy-két jó recept, kb. 30 perc, és már mehet is a mélyhűtőbe a házi fagyi, amire aztán a forró napokon rájárhat a család.
Pisztáciafagyi
Hozzávalók:
- 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 4 nagy tojássárgája
Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.
Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszín. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőszekrénybe.
Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.
A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.
NLCafé tipp: Ha kevésbé édesen szeretnéd a fagyit elkészíteni, 5 dkg cukorral számolj.
Klasszikus vaníliafagyi
Hozzávalók:
- 120 ml tej
- 360 ml tejszín
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 1 csipet só
Főzőedényben tedd föl a tejet, a cukor felét és a sót lassú tűzön melegedni a házi készítésű vaníliafagyihoz. Forralásig hevítsd. Vedd le az edényt a tűzről, és kapard a cukros tejbe a vanília belsejét.
Egy másik edényben a maradék cukorral keverd habosra a tojássárgákat, majd adj hozzá merőkanálnyi meleg tejet, és habverővel vagy robotgéppel alaposan mixeld össze. A tojássárgás keveréket öntsd a maradék tejhez, és lassú tűzön főzd a vaníliafagyit kb. 10-15 percig, ügyelve arra, hogy a folyadék teljesen sima legyen.
A főzés végeztével vedd le az edényt a tűzről, és fedővel vagy alufóliával fedd le. Ha kihűlt a vaníliafagyi, öntsd fagylaltkészítő gépbe, vagy hűtőszekrényben fagyaszd legalább 3 órán keresztül.
Kókuszfagyi cukor nélkül
Hozzávalók:
- 5 dl kókusztej
- 2 dl víz
- 1 kókusz belseje vagy 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. vaníliaaroma
- 10 dkg kókuszcukor vagy nyírfacukor (elhagyható)
A kókuszdarabokat tedd a robotgépbe, és közepes fordulaton, lassanként adagolva öntsd hozzá először a vizet, majd a kókusztejet. (Ha kókuszreszeléket használsz a jégkrémhez, akkor öntsd a kókusztejet a keverőedénybe, szórd bele a kókuszreszeléket, magas fordulaton kezdd el keverni. Vizet csak a végén adj hozzá, ha kell.)
Ha szükséges, add a jégkrémhez a recept szerinti kókusz- vagy nyírfacukrot és a vaníliaaromát. Keverd addig a géppel, amíg szép krémessé áll össze.
A villámgyors jégkrémrecept alapján összeállított kókuszkrémet lezárható dobozban tedd legalább 4 órára a hűtőszekrény fagyasztófiókjába. A házi jégkrémből fagylaltos kanállal kiszedett gömböket kis tálkákban kínáld.
Villámgyors málnafagyi
Hozzávalók:
- 20 dkg fagyasztott málna
- 2 banán lefagyasztva
A banánokat érdemes a fagyi készítését megelőzően legalább két órára a mélyhűtőszekrénybe helyezni.
Öntsd a fagyasztott málnát keverőtálba, a fagyott banánok héját természetesen távolítsd el, a gyümölcsöt ujjnyi vastagra szeleteld, és dobd az edénybe. Turmixgéppel addig keverd, amíg szép simára összeáll a málna a banánnal. A művelet géptől függően nagyjából 4-7 perc.
Fagylaltos kanállal gombócokat formával üvegtálkákban kínáld a málnafagyit. Tejszínhabbal gazdagíthatod, de önmagában is isteni.
Csokoládékrémes–tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
- 1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
- 1 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
- 6 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 3 dl főzőtejszín
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 ek. méz
1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.
Krémes citromfagyi
Hozzávalók:
- 3,5 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 1,5 dl citromlé
- 15 dkg cukor
- 6 tojássárgája
- 2 ek. reszelt citromhéj
- csipet só
Tűzálló edénybe öntsd a tejszínt, a tejet, a cukrot, a citromhéjat és a sót. Lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett forrald fel, majd vedd le a tűzhelyről az edényt.
Alaposan keverd össze a tojássárgákat, majd öntsd hozzá a tejes keverékhez. Tedd vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett, a forrástól számítva lassú tűzön főzd kb. 3-5 percig, amíg sűrűsödni kezd. Fontos, hogy a fagylaltkrémet csomómentesre keverd.
Amikor szinte kihűlt, hozzáadhatod a fagyihoz a citromlevet is. Tedd a mélyhűtőbe és legalább 3 órán át fagyaszd. Ha van fagylaltkészítő géped, akkor annak utasítása szerint járj el.
Poharakba kanalazva tálalhatod az elkészült krémes citromfagyit.
Jeges joghurt
Az alapverzióban keverj össze natúr vagy görög joghurtot egy kis tejjel, aztán tegyél bele kis eperdarabkákat vagy akár ribizlit. A “bonyolultabb” verzióban kekszdarabkákat is tesznek bele, a lényeg, hogy ha nagyon egészséges verziót akarsz, ezt hagyd ki. (Vagy tegyél bele egészséges kekszet!) Aztán tedd jégkrémformába és fagyaszd le!
Gyümölcsös jégkrémnyalóka
Ha olyan szerencsés vagy, hogy csak a kertedbe kell kimenni, hogy összeszedj néhány gyümölcsöt, akkor könnyű dolgod lesz ezzel a jégkrémmel. Persze a piacon is beszerezhetsz kedvedre epret, barackot, görög- és sárgadinnyét. Kockázd fel, tedd bele akár egy kis műanyag pohárkába, persze pálcát szúrj bele, öntözd meg egy kis gyümölcslével. Isteni lesz, ha megfagyott.
Csokoládéalagút meggysorbet-val
Hozzávalók 20-22 szelethez:
- 8 dl kókusztej
- 40 dkg étcsokoládé
- 2 dl meggylé
1. A kókusztejet felmelegítjük, majd a lángról félrehúzva beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne.
2. A meggylevet jégkockatartóba öntjük, kifagyasztjuk. (Ha magas a jégkockatartónk, akkor csak félig töltsük meg meggylével.) Egy formát fóliával kibélelünk, és beleöntjük a kókusztejes csokoládékrém felét. Kifagyasztjuk.
3. A kifagyott meggylét a kidermedt csokoládés részre tesszük (sorban rárakjuk a kockákat vagy a csíkokat, attól függően, milyen tartóban fagyasztottuk ki), ráöntjük a maradék csokoládés krémet, és kifagyasztjuk. Tálalás előtt 5 perccel elővesszük, szeletelve kínáljuk.
Tipp: Ha van kisebb püspökkenyérformánk, le is felezhetjük a mennyiséget.
További fagyireceptek az NLCafén:
- Fagylalt, parfé, semifreddo – 3 mennyei csokis fagyi
- Receptek: 5 mennyei fagyi
- Kedvencünk, a mascarponés meggyfagyi