Az Instagram-bajnokok kedvenc reggelije a palacsinta és a smoothie bowl. Hoztunk is egyet-egyet mindkét műfajból. Palacsintafronton természetesen többnyire az amerikai palacsinta a nagy kedvenc. A klasszikus amerikai palacsinta a legmenőbb, de rengeteg gluténmentes, tejmentes, tojásmentes receptet is lehet látni. Minden napra jut legalább 100 palacsintatorony, amit aztán a szezonális gyümölcsök és különféle szószok tesznek még gusztusosabbá. Itt például málna, szeder, áfonya társul a palacsintákhoz, esetleg egy kis méz, kísérőnek pedig egy finom kávé. Kánikulában akár egy kis vaníliafagyival is el tudjuk képzelni, hogy még komolyabb legyen a kalóriaadag.
A másik nagy kedvenc a smoothie bowl. A szupertrendi reggeli, ami a klasszikus zabkása 21. századi továbbfejlesztett változata. A smoothie bowl-ról már mi is írtunk korábban, tulajdonképpen valahol félúton van a gyümölcsturmix és a gyümölcsös krémek között. Egy olyan turmix, amit kanalazni lehet, leginkább növényi tejjel (szója, kókusztej, mandulatej) készül, de joghurttal is összeállítható, amit gyümölccsel turmixolnak össze. Itt például barack, mandula, banán, fahéj/kakaópor, áfonya is került a növényi tej alapú kására.
A két szuper reggeli után rátérhetünk az ebédre. Az Instagram-kompatibilis ebéd vagy nagyon egészséges, vagy nagyon színes, vagy szerencsés esetben mindkettő. Ilyenkor nyáron szerencsére a sok friss gyümölcs és zöldség gondoskodik a színekről és a vitaminokról is. Kezdjük egyből az Ízből tíz bloggerének receptjével! A rosé kacsamell mellé zöldfűszeres lencsesalátát és korianderes meggychutney-t készített, ez utóbbinak a receptje itt el is olvasható.
Nem maradhat ki a válogatásból kedvencünk, Jamie Oliver Instagram-oldala sem. Jamie a könyveiből és műsoraiból jól ismert stílust hozza Instagram-oldalán is: szép képek, ételek, híres barátok, család, utazások és minden, ami Jamie körül történik. Tavaly Instagram-oldalán mutatta meg Charlotte hercegnőnek készített tortáját is, és heteken belül valószínűleg a legkisebb Oliver-gyerkőc születését is onnan fogjuk megtudni, de a sok kulisszatitok és magánéleti infó mellett ételfotó is akad bőven. Itt van például ez az egyszerű, de nagyszerű padlizsános-paradicsomos tészta, ami a tökéletes nyári gyors vacsora szinonimája is lehetne.
Két húsos recepttel folytatjuk: először egy isteni serpenyős egytálétellel. A pirosra sütött csirkecombokat fűszeres (harissaszószos-korianderes) csicseriborsóval tálalja a San Diegó-i Brandon, akinek Instagram-oldalát egyébként érdemes követni, mert ehhez hasonló húsos-zöldséges fogásokkal van tele.
Nem maradhat ki egy – a smoothie bowlok színes-mintás világához hasonló – zöldséges-húsos “modern bőségtál” sem a sorból. Egy nagy tál zöldség, lehetőleg kontrasztos színekkel, egy kis hús, dresszing, és kész is vagyunk – az ebéddel és a gyönyörű Instagram-fotóval is. Itt most éppen grillezett csirkemell került a saláta-paradicsom-lila hagyma-avokádó és grillezett ananász mellé, amire egy kis teriyaki vinaigrette is került.
Vacsorára beüzemelhetjük a grillsütőt, ahhoz is bőven kapunk inspirációt az Instagramon. Ez a hawaii BBQ-nyárs például megér egy próbát: piros, sárga és zöld kaliforniaipaprika-darabok, felkockázott friss ananász és lime, továbbá ananászlével és korianderrel ízesített BBQ szószba pácolt csirkemellkockák kerülnek a nyársra, amit aztán grillen megsütünk, majd pedig mézzel, lime reszelt héjával és csípős szósszal kevert vajjal locsolunk meg.
Bár nem kifejezetten gyors vacsora, de ez a zöldséges péksütemény is nagyon jó ötletnek tűnik. Egy sajtos kukoricakenyér az alapja, melyre színes koktélparadicsomok, jalapeno paprika, grillezett kukorica és lila hagyma került. Ugyanez a feltét kerülhet akár egy jó focacciaalapra is, vagy frittatára is.
Ha valamiben, édességekben külön is nagyon erős az Instagram-közösség. A bogyós gyümölcsös desszertekből nem lehet eleget készíteni: májusban elindul az eperszezonnal az élet, és szeptemberig nem fogyunk ki a gyümölcsös édességekből. Most éppen a málna-szeder a főszereplő a legtöbb receptben, és a nyár egyik nagy kedvence, az áfonya is rengeteg receptben megjelenik. Itt van mindjárt egy rusztikus torta, egy almás-áfonyás sült ricottatorta, ami kihűlve jól szeletelhető és szállítható, így akár a strandra, vagy piknikezésre is magunkkal vihetjük.
Ha gyümölcs, akkor kötelező nyári süti a pite is. A pitesütésre egyszer kell rákapni, utána aztán végigsüthetjük a nyarat, mindig az aktuális szezonális gyümölccsel. A pitesütés alapja a vakon sütés: omlós tésztát kell gyúrni, majd kinyújtani, kibélelni vele a formát, üresen – lesúlyozva – kisütni, majd jöhet bele a töltelék. Ha belekerült a rengeteg gyümölcs, ízlés szerint díszíthetjük: kerülhet rá teljes tésztatakaró, de mintázhatunk belőle rácsos mintát is, vagy szívecskés-csillagos pitéket is készíthetünk.
Mi mással zárhatnánk egy nyári Instagram-válogatást, mint fagyival! Nigella, a házi istennő piña colada fagyija például egyértelműen kipróbálásra érdemes. A korhatáros fagyiban sok-sok rum, kókusz és ananászlé van, de utána nemhogy volán mögé nem szabad ülni, mérlegre sem érdemes állni.
Hogy ne csak a felnőttekre, de a gyerekekre is gondoljunk, zárásként hoztunk egy igazi vitaminbomba fagyit, ami olyan egyszerű, hogy nemcsak az elfogyasztásába, hanem az elkészítésébe is bevonhatjuk a gyerekeket. Egyszerű a képlet: 2 fagyasztott banánt, 20 dkg fagyasztott epret és 10 dkg fagyasztott áfonyát kell összeturmixolni és már kész is a fagylaltunk, amit aztán – a biztonság kedvéért – egy kis csokival is meg lehet locsolni.
Még több ötlet az Instagramról:
- Fagyitölcséres kávéért őrülnek meg az Instagramon
- Mit süss ma? Sütiötletek az Instagramról
- Sütik az Instagramról: azonnal sütni akarsz!