- Hollandiában évente több mint 750 millió kg sajt készül, hatalmas mennyiség az ország méretéhez képest.
- Holland területeken végzett ásatásokon talált, kőből való sajthordók arról tanúskodnak, hogy ezen a vidéken már 2000 évvel ezelőtt is volt tejgazdálkodás, de csak pár száz éve vált Hollandia igazi sajthatalommá. A magyarázat igen egyszerű: a tengertől elhódított szárazföldi területek kiválóan alkalmasak a szarvasmarha tenyésztésre, így rengeteg tej és abból rengeteg sajt készül az országban.
- A Gouda a legsikeresebb és legismertebb holland sajt, a sajtgyártás nagyjából 50 százalékát teszi ki Hollandiában. Ez egy enyhe, kellemes ízű félkemény sajt, míg a második legnépszerűbb, az Edam sajt lágyabb, sós ízű félkemény sajt.
- Az Edam sajt egyébként már a középkorban is igazán népszerű volt, a középkori holland hajósok, felfedezők egyik fontos úti élelmiszer-tartaléka és az ország legjelentősebb exportcikke volt, később azonban átadta helyét a Goudának, ami már-már ikonikus holland termékké vált.
Gurul a sajt, és tudjuk is, hol áll meg
- A leghíresebb holland sajtpiac egyértelműen az alkmaari. A sajtok városában minden pénteken megrendezett szabadtéri sajtvásáron sok ezer sárga sajtgolyóbis cserél gazdát már-már show-műsornak megfelelő körülmények között. A klasszikus holland házak által körülvett Kaasmarkton (Sajtpiac) több száz éves hagyományokat megőrizve rendezik meg a sajtvásárt.
- A történelemkönyvek szerint már 1365-ben állt itt egy mázsaház, a legrégebbi sajthordó céh pedig 1593-ból származik. A sajtvásár a világháborúk alatt is működött, 1916-ban vásárnapokon átlagosan 300 tonnányi sajtot adtak el az akkor még nem ritkán hajnalig tartó vásárban, és 1939-ben, a második világháború idején is megtartották a hagyományos sajtvásárokat, egyedüliként Hollandiában.
- Bár a sajtforgalom ma már csak töredéke annak, amekkora a 20. század elején volt, a turisták száma rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, így ma már évente több mint 150.000 ember vesz részt a rendezvényen.
- Délelőtt 10 órakor harangszóval “nyit ki a sajtpiac”, ekkor a “kaasdragerek”, a sajthordárok kisebb-nagyobb halmokba rakják a piros és sárga csomagolású sajtokat (zömében Gouda és Edam típusú sajtokat, összesen kb 30.000 kg-nyit). A sajthordárok színes kalapja (piros, sárga, kék vagy zöld) azt jelzi, hogy az adott hordár melyik sajthordó testület tagja. Az alkmaari sajthordók céhében ugyanis négy testület van évszázadok óta, mindegyik céh 6 emberből és egy úgynevezett “táskásból” áll.
- A sajthordárok tehát a tér közepére halmozzák a sajtgurigákat. A kisebb sajtkupacok magántermelőktől, a nagyobbak gyáraktól származnak. Ezután érkeznek meg a fehér köpenyes kereskedők, akik megkóstolják, megszagolgatják, és esetenként még meg is fúrják a sajtokat, majd megkezdik az alkudozást, melynek végén kézfogással pecsételik meg az üzletkötést.
- Ha megkötötték az üzletet, akkor következik az igazi látványosság, a középkori viseletbe öltözött sajthordárok vállukra veszik az úgynevezett cserényt, egy sajthordó alkalmatosságot, amire sokszor akár 70-80, egyenként 2 kilós sajtgolyót is rátesznek, majd futólépésben, ütemre lépkedve viszik a mérleghez a hatalmas sajtmennyiséget, ahol a “táskás” segítségével megmérik a rakományt, a mérőmester kihirdeti, hogy mennyit nyom, és az árral együtt felírja egy nagy táblára.
- A sajtpiac látványos része itt véget is ér, ezután már csak a vevő teherautóihoz kell elcipelniük a sajtokat a hordároknak, de ha valakit még további részletek is érdekelnek, akkor a piac után a mázsaházban (Waaggebouw) megnézheti a sajtkészítés és -kereskedelem évszázados hagyományát bemutató állandó kiállítást is, ahol a régi eszközök, ruhák és történetek megtekintése mellett a gyerekekből még akár igazi “sajtprofesszor” is válhat.
- Ilyen nagy show-műsor ugyan nincs, de látványos sajtpiac máshol is van Hollandiában. Szerda délelőttönként Edamban tartanak sajtvásárt, amelyre lovas szekereken és hajókon szállítják a sajtot a kereskedők, míg csütörtökönként Goudában lehet kicsit bekukkantani a sajtkereskedők világába.
- A goudai sajtpiacra a környékbeli parasztok különleges kis kocsikon, kordékon hordják a gömbölyű és lapos sajtokat. A kocsik oldalát gyakran sokszínű, vidám festmények díszítik, ami a tehetséges parasztemberek keze munkáját dicséri. A vásár után a Mázsaház (Waag) első emeletén meg is lehet kóstolni a sajtokat, vetítőtermében pedig dokumentumfilmen tekinthető meg, hogy hogyan készül a környéken a Gouda sajt.
Még több sajt az NLCafén:
- Készíts sajtot házilag! Egyszerűbb, mint gondolnád
- Sajttal minden jobb: 4 mennyei recept sajtrajongóknak!
- Lépésről lépésre: így készül a házi sajt