Gasztro

Ország tortája: 2 szuper országtorta receptje

Két szuper receptet osztunk meg veled a korábbi évek győztesei közül. Készíts velünk ország tortáját.

Az ország tortáját 2007 óta választják meg. Nem csupán a forma és az íz számít, meghatározott szempontoknak kell eleget tennie annak a cukrásznak, aki vállalkozik, hogy elkészíti Magyarország tortáját. A pályázati kiírásban teszik közzé a felhasználható alapanyagok listáját, a többit pedig a cukrászok fantáziájára bízzák. Az a cukrász és cukrászda nyeri el a megtisztelő címet, aki és amely mindezek alapján megálmodja és elkészíti az egyedi receptet, és felszolgálja a neves szakmai zsűrinek a különleges tortát.

Addig is, amíg fény derül a 2016-os országtortára, készítsd el az első két év győztes receptjét, a madártejtortát és a szatmári szilvatortát.

Ország tortája recept: Madártejtorta

Hozzávalók a madártejtorta piskótájához

  • 12,5 dkg margarin
  • 11 dkg liszt
  • 8,5 dkg porcukor
  • 5 dkg tojássárgája
  • 8,5 dkg tojásfehérje
  • 8,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg keményítő
  • 2,5 dkg zsíros tejpor
  • 2,5 g sütőpor
  • + 5 dkg baracklekvár

A krémhez

  • 5 dl tej
  • 10 tojássárgája
  • 2 vaníliarúd
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg vaj

A díszítéshez

  • 25 dkg tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg szeletelt, pirított mandula

Így készül a madártejtorta

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Egy kerek kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral vagy alaposan vajazd ki és liszttel szórd meg.

A piskótához egy nagyobb keverőtálban keverd habosra a margarint a porcukorral, majd add hozzá a pontosan kimért tojássárgát. Jól keverd el. Egy másik keverőtálban a szintén pontosan kimért tojásfehérjét a cukorral robotgéppel verd föl, de nem kell túl keménynek lennie, majd óvatosan keverd a margarinhoz. Apránként add hozzá a tejporral, sütőporral és keményítővel elkevert lisztet is.

Öntsd a madártejtorta piskótáját az előkészített tortaformába, told az előmelegített sütőbe, és kb. 45-50 percig süsd. Figyelj rá, ne süsd túl, mert könnyen kiszáradhat a tészta.

A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.

Amíg megsül a piskóta, készítsd el a krémet. Ehhez a tej 2/3-át, kb. 3 decit lassan forralj fel 5 deka vajjal és a vaníliával. Vedd le az edényt a tűzről. A maradék tejet keverd el a cukorral és a tojássárgával. Lassan keverd hozzá a fölforralt tejhez, tedd vissza a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett legföljebb 85 fokosra melegíts vissza. A simára főzött krémet hűtsd le, majd tedd hűtőszekrénybe, hogy teljesen megdermedjen. A maradék puha vajat robotgéppel habosítsd, végül keverd a behűtött krémhez.

Tipp: Ha a főzés közben összefutna a tojássárgája, robotgéppel simára keverheted, így, amikor a vajat is hozzáadod, még habosabb, lágyabb krémet nyersz.

A díszítéshez a tojásfehérjét a cukorral vízgőzön folyamatosan kevergetve melegítsd fel kb. 45 fokosra, majd robotgéppel verj belőle kemény tojáshabot. A sütőből közben vedd ki az elkészült piskótát, vedd le róla a csatos tortaformát, és hagyd teljesen lehűlni a tortát.

Emeld a sütő hőfokát 210 fokra. A tojáshabból nyomózsák segítségével csinos habcsókokat nyomj a sütőpapírral bélelt tepsire. Figyelj rá, hogy lehetőség szerint nagyjából azonosak legyenek. Majd told a forró sütőbe, és 3-5 perc alatt süsd készre.

A kihűlt piskótát vágd fel két egyenlő vastagságú lapra, a felsőt tedd félre. Helyezd vissza a forma oldalát, kapcsold össze, majd az alsó lapot vékonyan kend meg a felforrósított baracklekvár felével. Az elkészült krémmel töltsd meg a formát, nagyjából annak széléig kell érjen. Fóliával lefedve tedd hűtőszekrénybe 3 órára.

Vedd le a karikát a tortáról, tedd rá a piskóta felső részét, majd a keményre vert tejszínhabbal vékonyan kend körbe. A torta tetejére is jusson vékony réteg tejszínhabból. Szeletelt, pirított mandulával díszítsd a torta oldalát. Az országtorta receptje szerint elkészült sütemény tetején szépen rendezgesd el a habcsókokat, közepét csokiforgáccsal szórd meg. Bogyós gyümölccsel, tejszínhabbal tovább díszítheted.

Ország tortája 2007: Madártejtorta - fotó: Vidék íze
Ország tortája 2007: Madártejtorta – fotó: Vidék íze

Ország tortája recept: Szatmári szilvatorta

Hozzávalók a piskótához

  • 34 dkg aszalt szilva
  • 14 dkg liszt
  • 6 cl Casino Rum
  • 7 dkg dió
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 nagy tojás (12 dkg)
  • 5 g sütőpor
  • 5 g fahéj
  • 7 g reszelt citromhéj
  • 3 g só
  • 1 vaníliarúd

A marcipános krémhez

  • 1,3 dl tej
  • 10 dkg tojássárgája
  • 10 dkg marcipán
  • 3 dkg cukor

A csokikrémhez

  • 9 cl tej
  • 10 dkg tojássárgája
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 6 dkg cukor

A tortalapokra

  • 15 dkg szilvalekvár
  • 6 dkg finomra darált dió
  • 5 dl keményre vert tejszínhab

Így készül a Szatmári szilvatorta

Melegítsd elő a sütőt 210 fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy magas falú, kapcsos kerek tortaformát.

A piskótához az aszalt szilvát kockázd fel. Főzőedényben forralj kevés vizet, amikor felforrt, az edényt vedd le a tűzről, öntsd bele az aszalt szilvát, és addig hagyd a vízben állni, amíg megpuhul. Szita segítségével szűrd le az aszalt szilvát, töltsd vissza az edénybe, az edényt állítsd hideg vízbe, hogy gyorsan lehűljön. Miután kihűlt, add hozzá a rumot.

Közben a tojásokat üsd keverőtálba, kapard bele a vanília belsejét, robotgéppel keverd habosra. A puha vajat a porcukorral szintén keverd nagyon habosra, apránként adagolva add hozzá a tojáskeveréket is, és addig keverd, amíg nagyon könnyű krémet nem kapsz.

A habos krémbe keverd az aszalt szilvás rumot, majd kanalanként add hozzá sütőporral, sóval, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és darált dióval elkevert lisztet. Keverd addig, míg tökéletes piskótát kapsz. A tésztát simítsd el a tortaformában, majd told az előmelegített sütőbe és süsd kb. 10 percig. Vedd ki a sütőből, hűtsd, majd borítsd ki a tortaformából is. A kisült piskóta tetejét vékonyan hintsd meg porcukorral, majd fordítsd meg.

A marcipános krémhez a tej 2/3 részét, kb. 1 decit forrald fel a cukorral. Vedd le a tűzről, folyamatos kevergetés mellett apránként add hozzá a lereszelt marcipánt, majd a maradék tejjel elkevert tojássárgákat. Tedd vissza a tűzre, és továbbra is folyamatos kevergetés mellett főzz belőle sűrű krémet, ügyelve, hogy ne égjen le. A főzést követően robotgéppel keverd simára, ha szükséges. Hagyd teljesen kihűlni.

A csokikrémhez egy másik főzőedényben a tej 2/3 részét forrald fel a cukorral, majd ugyancsak folyamatos kevergetés mellett add hozzá a kakaóport, és a maradék tejjel elkevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzd, amíg besűrűsödik. A főzés után, ha szükséges, robotgéppel keverd simára a csokikrémet. Hagyd teljesen kihűlni.

A kihűlt piskótából vágj három egyenletes vastagságú lapot. Az alsó lapot tedd vissza a tortaformába, és tedd rá a kapcsos karikát is. Kend meg vékonyan a szilvalekvár harmadával, majd szórd meg 2 deka darált dióval. Tégy félre kb. 3 dekányi csokikrémet, a többit egyenletesen simítsd el a lekvárral megkent, dióval megszórt tortalapon.

Jöhet rá a második tortalap, amelyet szintén vékonyan kenj meg szilvalekvárral, és szórj meg a darált dióval. A marcipános krémből kb. 9 deka mennyiséget tégy félre, a többit egyenletesen simítsd rá a tortalapra.

A harmadik tortalapot kend meg a maradék szilvalekvárral, szórd meg a maradék darált dióval. Simítsd rá először a félretett marcipánkrémet, majd a tetejét vékonyan kend meg a félretett csokikrémmel.

A szatmári szilvalekváros ország tortáját fóliával takard le, és legalább 3 órát pihentesd a hűtőszekrényben.

Tálalás előtt a keményre vert tejszínhabbal, szeletelt, pirított mandulával és aszalt szilvával díszítsd.

Ország tortája 2008: Szatmári szilvatorta - fotó: Vidék íze
Ország tortája 2008: Szatmári szilvatorta – fotó: Vidék íze

Köszönjük a recepteket a Zila Kávéháznak.

További ország tortája cikkek, receptek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top