Gasztro

Betett a fagy az idei almatermésnek

Komoly hiány várható első osztályú étkezési almából, ráadásul a magyar almát kiszoríthatja az olcsó lengyel gyümölcs.

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén kisebb, gyenge közepes szintnek megfelelő almatermés várható – elsősorban a fagykárok miatt. Az áprilisi fagyok, valamint a júniusban és júliusban pusztító jég miatt bekövetkezett minőségi kár miatt az átlagosnál több lesz az ipari alma, és várhatóan jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából.

Betett a fagy az idei almatermésnek

Magyarországon a 2014-es 900 ezer tonnát meghaladó termés után 2015-ben 520 ezer tonna alma termett, idén ennél valamivel kevesebb várható.

  • Az Európai Unió becsült termése 12 millió tonna lesz
  • Lengyelországban nagyon jó, mintegy 4,2 millió tonnás termés várható
  • Olaszországban és Németországban normális-jó termést várnak.
  • Jelentős, 80-90 százalékos terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok Ausztriában és Szlovéniában, és Horvátországban is csak  fél termést várnak.

Ősszel közepes árszínvonalra lehet számítani az étkezési almánál, hosszú távon viszont komolyan számolni kell a lengyel alma “nyomasztó” hatásával, amely még jobban kiszoríthatja a magyar almát nemcsak a belföldi piacokról, hanem a hagyományos (román, osztrák és szerb) exportpiacokról is.

Olvass még az almáról az NLCafén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top