A recept alapján nagyjából 7-8 nagyobb befőttesüvegnyi (730 ml) házi körtebefőttet készíthetsz.
A házi körtebefőtt hozzávalói
- 5 kg körte
- 50 dkg cukor
- 1,5 liter víz
A befőttesüvegeket a kupakokkal együtt fertőtlenítsd. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, hogy mosogatógépben lefuttatod a 70 fokos programot. Mosogatógép hiányában az üvegeket és a kupakokat állítsd nagyobb fazékba, önts rájuk annyi vizet, amennyi ellepi, majd a forrástól számított 15 percig főzd. Kézzel lehetőleg ne érintsd meg az üvegek száját és a kupakokat sem. Érdemes ehhez tisztára mosott konyhai csipeszt használni.
A még az egészségre is jótékony körtéket hámozd meg, vágd ki a magházat, és szeleteld hosszában négy felé. Ha nagyobbak a körték, akkor nyolcfelé is darabolhatod a gyümölcsöket.
A körteszeleteket a lehető legszorosabban állítsd az üvegekbe.
A vizet forrald fel, öntsd hozzá a cukrot, és addig főzd, kevergesd, amíg a cukor teljesen felolvad, és cukorszirupot kapsz. A forró cukorsziruppal öntsd fel az üvegeket, majd szorítsd rájuk a kupakokat.
A körtebefőtteket állítsd vissza a nagyobb edénybe, tölts rájuk vizet, és a forrástól számítva, lassan rotyogtatva 20 percig főzd. Hagyd a befőtteket a vízben lassan kihűlni.
Próbálj ki más befőtt- és körterecepteket is az NLCafén
- Befőzés: így készíthetsz mennyei körtebefőttet
- Íme a fahéjas körtelekvár receptje – nem ettél még ennél finomabbat
- Tuti tippek befőttek készítéséhez, és három egyszerű recept
- Így készíthetsz mindenmentes szilvabefőttet
Fotók: Pinterest