Ellenállhatatlan, kihagyhatatlan, mennyei. Talán ezekkel a szavakkal tudjuk a leginkább jellemezni az almás-fahéjas morzsasütit. A bögrés sütik receptjei elronthatatlanok, hiszen egyszerűek, könnyű elkészíteni ezeket. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
A bögrés sütik összeállításakor elsősorban az összetevők aránya és nem a grammra pontos mennyisége számít. Így valójában szinte mindegy, mekkora poharat, bögrét használsz. Ugyanakkor a legelterjedtebb méret a 2,5 deciliteres, receptünkben is erre hagyatkoztunk.
Az almás-fahéjas bögrés morzsasüti hozzávalói
A morzsához
- 1,5 bögre liszt
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/4 bögre porcukor
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 2 alma lereszelve
- 1 tk. fahéj
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. vaníliaaroma
- 1/2 mk. szerecsendió
A tésztához
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre tejföl
- 1/4 bögre olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 mk. szódabikarbóna
- 1/2 mk. só
A cukormázhoz
- 1/2 bögre porcukor
- 2 ek. almaecet
Így készül az almás-fahéjas bögrés morzsasüti
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy közepes méretű, magasabb falú tepsit.
A morzsasüti elkészítéséhez első lépésként a morzsát készítsd el. Keverőtálba szórd a lisztet, add hozzá a cukrot, a porcukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Végül keverd hozzá az olvasztott vajat és a vaníliaaromát. Tedd félre.
Az igazán egyszerű bögrés süti elkészítésének következő lépésként a tésztát készítsd el. Ehhez egy másik tálban keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást, keverd simára, majd jöhet a tejföl és végül a vaníliaaroma. Keverd krémesre. Ezt az edényt is tedd félre.
A lisztben keverd el a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd add a tejfölös krémhez, és keverd a morzsasüti tésztáját simára.
Harmadik lépésként a palacsintasütőt kevés vajjal forrósíts fel, dobd rá a reszelt almát egy bögrényi morzsatésztával, néhány percig fakanállal kevergesd, majd vedd le a tűzről.
A tejfölös tészta felét simítsd a tepsi aljára, töltsd rá az almás keveréket, majd jöhet a tészta másik fele. Tetejére szórd a maradék morzsatésztát. Az almás-fahéjas bögrés sütit told a forró sütőbe és 35-40 percig süsd.
Közben készítsd el a cukormázat, amelyhez keverd a porcukrot az almaecethez. A mázzal locsold meg a sütőből kivett, kissé lehűlt morzsasütit. Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld és tálald.
Próbáld ki más bögrés sütik receptjeit is az NLCafén
- Íme a legfinomabb csokis bögrés süti receptje
- Mákos-banános, vaníliakrémmel töltött bögrés süti receptje
- 3 diós bögrés süti az őszi hétvégékre
- Íme a leggyorsabb sós bögrés sütik
- Isteni bögrés sütik forró teák mellé
Fotók: Pinterest