A lekvár egy igazi aduász a konyhában, már csak ezért is érdemes tartani otthon néhány üveggel: bevethető a reggelinél, ízesíthetjük vele a kását, de kerülhet amerikai palacsinta mellé, vagy akár a kenyérre, pirítósra is. Bátrak akár az ebédnél is használhatják, gondoljunk csak a svéd húsgombócra, vagy a különleges rántott húsokra. Óvatosabbak viszont nyugodtan koncentráljanak csak a desszertekre, rengeteg olyan lekváros édesség van ugyanis, amit érdemes kipróbálni – a kekszektől a pohárkrémeken keresztül a gyönyörű tortákig.
Dupla csokis szeletek
Alap:
- 16 dkg liszt
- 24 dkg vaj
- 16 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 narancs reszelt héja
Csokikrém:
- 3 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 2 dkg porcukor
- ízlés szerint lekvár
Elkészítés
Elkészítjük a sütemény alapját: A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és kevergetve összeolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis keverékhez adjuk, majd belereszeljük a narancsok héját és összekeverjük. Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezeket is elkeverjük. A masszát 20×24 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 160 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha kihűlt a sütemény (amit a sütőformában hagyunk), megkenjük lekvárral, és elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy lábasban közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a porcukrot és az étcsokoládét, és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd a végén hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros rétegre, és ha kész, hűtőbe tesszük pár órára.
Túrófánk
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 4 ek. cukor
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 0,5 l olaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mk. szódabikarbóna
- 2-3 ek. lekvár
- 1-2 ek. fahéjas porcukor
Elkészítés
Keverjük össze a túrót a cukorral és a tojással. Reszeljük bele a citrom héját, és dolgozzuk össze a szódabikarbónával elkevert liszttel. Enyhén vizes kézzel formázzunk belőle diónyi méretű gombócokat. Melegítsük fel az olajat, és 3-4 perc alatt süssük ki a fánkokat. Pihentessük papír törlőkendőn. Szórjuk meg fahéjas porcukorral, lekvárral vagy juharsziruppal.
Szilvalekváros-mandulakrémes croissant
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 4 dkg vaj
- 40 dkg mirelit leveles tészta
- 1 db tojássárgája
- 4 dkg porcukor
- 8 dkg darált mandula
- 12 dkg szilvalekvár
Elkészítés
A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk.
A klasszikus: Sacher torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5,5 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 7 dkg étcsokoládé
- 3 db (kettéválasztva) tojás
- 7 dkg vaj
- 1,5 dkg kakaópor
- 10 dkg sárgabaracklekvár
Csokimáz:
- 15 g cukor
- 100 g étcsokoládé
- 125 ml habtejszín
- 15 g méz
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk, és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. A kihűlt tortát félbevágjuk, és az alsó lapot a felmelegített baracklekvár felével megkenjük, majd visszaillesztjük a felső tortalapot, és a maradék lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalait is. Néhány órán át állni hagyjuk, majd elkészítjük a csokibevonatot: a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, és forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki meg nem olvad. Félretesszük 15-20 percre, hogy hűljön és kicsit sűrűsödjön, majd süteményrácsra helyezzük a tortát, és bevonjuk a csokoládémázzal.
Mandulás linzerek
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 2 dkg szeletelt mandula
- 6-10 dkg (töltéshez) barack vagy málnalekvár
- 6 dkg darált mandula
Elkészítés
A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.
Szilvalekváros kuglóf
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
- 40 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- kb. 30 dkg (v. ízlés szerint több) szilvalekvár
Elkészítés
Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni.
A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 °C fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C fokon süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
TIPP: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.
elkészítés 50 perc + kelesztés
sütés 60 perc
238 cal/szelet
Rákóczi túrós pohárban
Hozzávalók :
- 50 dkg túró
- 3 dl tejföl
- 1 tojásfehérje
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 4+8 dkg porcukor
- néhány vajas keksz
- néhány ek. sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
2. A tojásfehérjét a 4 dkg porcukorral kemény habbá verjük és a sütőpapíros tepsire kis csúcsos kupacokat adagolunk (kiskanállal). 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Ha a habcsók kihűlt, elkészítjük a túrókrémet: A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a maradék 8 dkg porcukorral, vaníliás cukorral, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.
4. Kb. 2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába széttördelt vajaskeksz-darabokat szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.
Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 ek. cukor
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 15 dkg búzaliszt
- 1 citrom reszelt héja
- a tálaláshoz (meggy) lekvár
- 2 ek. egész mák
Elkészítés
A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk.
Diós kekszszendvicsek
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- töltéshez lekvár
Bevonat:
- bevonáshoz étcsokoládé
Elkészítés
1. A hideg vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2. Sütés előtt 2 db tepsit sütőpapírral bélelünk ki és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztarúdból éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk és a tepsire fektetjük őket. 3. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a keksz. 4. A kihűlt kekszeket sárgabarack lekvárral összeragasztjuk és végüket / egyik felüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapíros tálcára helyezzük és hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen.
További cikkek lekvár témában az NLCafén:
- Főzd magad a nagyi baracklekvárját
- Készíts különleges lekvárokat
- Befőzés: készíts különleges fűszeres meggylekvárt
- Befőzés: ennél nincs egyszerűbben elkészíthető lekvár