Hozzávalók:
A gruyere sajtos besamelmártáshoz:
- 55 gr sótlan vaj
- 3 púpozott ek. finomliszt
- 500 ml zsíros tej
- 200 g gruyere sajt, lereszelve
- Durva szemű só és frissen őrölt fekete bors
- 1 ek. ecetes torma
A majonézes rukkolához:
- 1 csomag bébirukkola
- ½ citrom leve
- Durva só és frissen őrölt feketebors
- 110 g majonéz
A marhahúsos szendvicshez:
- 1 bagett
- Extra szűz olívaolaj
- 225 g marharostélyos, vékonyra szeletelve
- Só és frissen őrölt fekete bors
- Édesköményes káposztasaláta (recept alább)
Édesköményes káposztasaláta:
- 1 nagy édeskömény gumó, a levélzet eltávolítva és apróra vágva
- ½ citrom leve
- 110 g majonéz
- 3 púpozott evőkanál tejföl
- 150 g coleslaw (reszelt káposzta és répa) keverék
- 2 ek. friss tárkonylevél, felvagdosva
- 2 ek. friss petrezselyem, felvagdosva
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- Só és frissen őrölt feketebors
A gruyere sajtos besamelmártás:
1) Egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen összeáll – óvatosan, nehogy odakapjon!
2) Folyamatos keverés mellett fokozatosan beleöntjük a tejet, és fakanállal elkeverünk minden csomót. Ahogy a keverék besűrűsödik, tovább kevergetjük, míg felforr – így biztosítjuk, hogy a liszt teljesen megfőjön.
3) Beleöntjük a reszelt sajtot, és még egy percig kevergetjük, míg a sajt teljesen elolvad. Hozzáadjuk az ecetes tormát, és sóval, fekete borssal ízesítjük, majd félretesszük, de melegen tartjuk.
A majonézes rukkola és az édeskömény-saláta:
1) A rukkolát, a citromlevet és sót, fekete borsot a konyhai robotgép edényébe öntjük, majd a tetejére jön a majonézt. Addig mixeljük, amíg szépen összeáll. Megkóstoljuk, és az ízesítését – tetszés szerint – változtathatjuk.
2) Az édeskömény saláta összes hozzávalóját egy tálba öntjük, és jól összekeverjük.
A marhahúsos szendvicshez:
1) A vékony rostélyos szeleteket egy zsírpapírral borított vágódeszkán két adagra osztjuk, a szeleteket zsindelyszerűen egymásra fektetjük. A “zsindelyeket” két réteg frissen tartó fólia közé helyezzük, és klopfolóval (vagy egy serpenyővel) kilapítjuk.
2) Az első klopfolás után levesszük a fóliát, a széleket behajtjuk, majd új fóliát helyezünk fel, hasonlóan az előbbihez, és tovább klopfoljuk a húst. Ezt követően a húst frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrényben tároljuk. Így a hús elő van készítve, tetszés szerint bármikor kisüthető.
3) Egy nagy, lapos grillező serpenyőt közepes tűzön felmelegítünk. Kettévágjuk a szendvicskenyeret, olívaolajjal finoman meglocsoljuk, és a serpenyőbe helyezzük.
4) Kivesszük a húst a hűtőszekrényből. A hús egyik oldaláról lehúzzuk a fóliát, és sóval valamint borssal ízesítjük. Az ízesített felével lefelé a serpenyőbe helyezzük, majd a másik feléről egy gyors mozdulattal lefejtjük a fóliát, és azt is az előbbiek szerint ízesítjük. Lassan sütjük, amíg szaftos és puha lesz, a színe éppen csak erősebb a rózsaszínnél. A húst megfordítjuk, és a sajtos besamelmártással leöntjük.
5) Felszolgáláshoz a bagettet először keresztben, majd hosszában félbevágjuk, mindkét felét megkenjük a majonézes rukkolával. Az alsó felére helyezzük a sajtmártásos marhahús szeleteket, majd egy adag édesköményes káposztasalátát kanalazunk ennek tetejére.
Adam Richmant a nézők már jól ismerhetik a “Fald fel Amerikát!” sorozatból, amely a Travel Channelen volt látható, és a műsorvezető olyan helyeket keresett fel benne, ahol hatalmas adag ételeket szolgálnak fel. Az “Ételek nyomában” című műsor az olyan étkezdékre fókuszál, amelyek a turisták, de sokszor még a helyiek elől is rejtettek. Első évada nálunk a Food Networkön volt látható, itt indul most a második széria is. Ebben Adam már nem éri be a titkos helyszínekkel, immár a különleges helyek különleges, ritkán feltálalt ételeit keresi.
Az Ételek nyomában második évada a Food Networkön november 15-től keddenként 20:00-tól látható dupla részekkel (ismétlés szombatonként 19:00-tól).