Hozzávalók az újévi lencseleveshez
- 30 dkg lencse
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 10 dkg zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl paradicsomszósz
- 4 gerezd fokhagyma
- csipet őrölt bazsalikom
- 2 babérlevél
- fél csomó petrezselyemzöld
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
Így készítsd el az újévi lencselevest
A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe.
Az apróra vágott vöröshagymát kissé pirítsd meg a felforrósított olívaolajon. Dobd rá a felkarikázott zöldségeket, a babérlevelet, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Kezdd el főzni a lencselevest. Közben a leöblített lencsét is add hozzá. Amikor a leves felforrt, vedd lejjebb a hőfokot, és lassú tűzön, fedővel félig lefedve főzd a levest. Add hozzá a fokhagymát, a bazsalikomot, a petrezselyemzöldet, ízesítsd ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal. A forrástól számítva kb. 25 percig főzd a lencsét, majd a paradicsomszósszal öntsd fel. Főzd még néhány percig, hogy a lencse teljesen megpuhuljon. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótold. Forrón tálald a lencselevest.
Fotó: Pinterest