Minden családban megvannak a klasszikus családi hétvégi menüsorok: van, akinél a húsleves-rántott hús kombináció nélkül nem telhet el hétvége, másoknál a hétvégi menü mindig valamilyen halas recept köré épül, és bár ezeket is lehet variálgatni, érdemes néha teljesen új vizekre evezni.
Datolyás-sonkás-sajtos szendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- kenéshez vaj
- 8 szelet kenyér
- 12 szem datolya
- 10 dkg (reszelt) gouda
- 12 szelet húsvéti vagy szárított sonka
Elkészítés
A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal. 4 szeleten elosztjuk a sonkaszeleteket, a feldarabolt datolyát és a reszelt sajtot, majd mindegyiket befedjük egy-egy szelet kenyérrel. Forró kontakt grillsütőbe tesszük, és 2-3 perc alatt készre sütjük.
Indiai mungó dahl leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l víz
- 1 db paradicsom
- 1 db burgonya
- 1 kiskanál kurkuma
- 2 evőkanál tisztított vaj (ghi)
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 1 db (csípős, hegyes) zöldpaprika
- 1 dl mungó dahl
Elkészítés
Váltott vízben többször mossuk meg a dahlt vagy a borsót, majd tegyük fel főni egy edénybe, és adjuk hozzá a kurkumát és a sót is. A forrásban lévő levesről folyamatosan szedjük le a habot. A darabokra vágott burgonyát tegyük szintén az edénybe, és fedő alatt főzzük. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, és pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben: római kömény, zöld hegyes paprika. Amikor a fűszerek és paprika már megpirultak, öntsük hozzá a szétfőtt mungó dahlhoz. Ezután adjunk hozzá felvágott paradicsomszeleteket, és még tíz percig főzzük. Ha a tűzről levéve tejfölt vagy joghurtot keverünk a levesbe, ízletesebb lesz.
Snidlinges sertésszűz zellerpürével
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 80 dkg sertésszűz
- 5 dkg Rama margarin
- 20 dkg burgonya
- 60 dkg zeller
- 3 dl tejszín
- frissen őrölt bors
- kis csokor petrezselyem
- 5 dl tej
- a sütéshez olaj
- 1 csokor snidling
Elkészítés
A zellert és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhult a zeller és a krumpli, leszűrjük, hozzáadjuk a Rama-t, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejet. (Vigyázat, kevesebb tejet vesz fel, mint a hagyományos krumplipüré). Sózzuk, borsozzuk.
A szűzből 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, majd kevés zsiradékon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalukat. A megsült hússzeleteket félretesszük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk az aprított snidlinget és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt, forralva besűrítjük a szószt, majd visszahelyezzük a hússzeleteket.
Csokitorta hedonistáknak
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 27 dkg liszt
- 20 dkg kockára vágott hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 15 dkg cukor
- 4 db tojás
- 18 dkg puha vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 30 dkg habtejszín
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a tetejére:
- 10-15 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat kis kockákra vágjuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
Ha letelt az idő, kakaóporral meghintett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni úgy, hogy ne csak alja, hanem oldala is legyen. A tésztát a csatos tortaformába tesszük, lenyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –, és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük.
Közben a töltelékhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, és hozzáadjuk a kakaóport is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, és mindezt a tojásos keverékhez adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük és 160 fokos sütőben sütjük kb. 45-55 percig.
Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd lecsatoljuk róla a tortaforma keretét, és apróra vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.
A mennyiség 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 kisebb, 18 cm átmérőjű formához) elég.
Sonkás-sajtos csiga
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit leveles tészta
- 20 dkg sonka
- 20-25 dkg gouda/edami sajt
Elkészítés
A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk.
Ráterítjük a sonkaszeleteket és alaposan megszórjuk a reszelt sajttal.
Feltekerjük és 1-2 cm széles szeletekre vágjuk.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.