A klasszikus hétvégi menüt most egy új receptekre épülő hétvégi menüre cseréltük. Kicsit pihentetjük a húsleves-rántott hús kombinációt, és a téli szezon kedvenc hétvégi menüinek helyét átadjuk a friss, tavaszias hétvégi menüknek. Irány a piac – isteni recepteket hoztunk!
Bazsalikomos retekkompót kecskesajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 csomó zsenge, piros vajretek
- 1 dl fehérborecet
- 4 ek méz
- só
- 1 ek szárított bazsalikom
A tálaláshoz:
- ciabatta
- kecskekrémsajt
- frissen őrölt tarka bors
Mossuk meg a retkeket, vágjuk le aljukat, tetejüket, mérettől függően vágjuk őket félbe, negyedbe. Tegyük a retkeket egy lábosba, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy bőven ellepje. Adjuk a vízhez az ecetet, kevés sót, a bazsalikomot és a mézet, 10-15 perc alatt pároljuk puhára a retkeket. Hagyjuk az egészet a lében kihűlni, majd szedjük át egy befőttesüvegbe, és öntsük fel annyi lével, hogy az üveg megteljen. Fogyasztásig hűtőben tartsuk. A friss ciabattaszeleteket kenjük meg krémsajttal, őröljünk rá tarka borsot, halmozzunk rá retket. A retekkompót a húsvéti sonka remek kísérője!
Kukoricaleves csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg kukorica (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1 szem paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- negyed lime leve
- olívaolaj
- tortillachips
- friss koriander
- csilikrém a tálaláshoz
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, a zúzott fokhagymát. Enyhén pirítsuk le. A paprikát kockázzuk, a tisztított répát csíkozzuk fel vékonyan, adjuk őket a húshoz a feldarabolt paradicsommal és a lecsöpögtetett kukoricával együtt. Öntsük fel 0,8–1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük a levest 20 percet. Keverjük el benne a tejszínt, egyet forraljunk rajta, lime-lével ízesítsük. Aki szereti, tálaláskor keverjen bele csilikrémet, aprított koriandert, és kínáljon mellé tortillachipset.
Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg széles metélt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek szárított kakukkfű
- 1-2 db szardella (elhagyható)
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.
Feketeerdő-sajttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- 3-4 evőkanál meggylekvár
- 375 g natúr krémsajt
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 50 ml víz
- 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
- 1 kiskanál instant zselatin
A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral.
A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni.
A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére.
Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.
Hasselback burgonya túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
- 5 dkg vaj
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 2 kis gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk tengeri só
A túrókrémhez:
- 20 dkg túró
- 10 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 1 kis csokor snidling
- só, bors
A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben körülbelül a 2/3 részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230 ˚C-on, 40-45 perc alatt süssük készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal. A krémhez a juhtúrót keverjük el a tehéntúróval, a tejföllel, a vágott snidlinggel, borsozzuk és sózzuk, ha szükséges. Kínáljuk a krumpli mellé.