A csirkemell a világ minden pontján közkedvelt alapanyag, mert gyorsan elkészül és ezerféleképpen variálható. Csak előkapjuk a hűtőszekrényből, és már készülhet is a villámgyors ebéd csirkemellből! De ha gondban vagyunk, hogy mit adjunk munkából, iskolából vagy oviból fáradtan hazaeső családtagjainknak, akkor vacsorára is a csirkemell biztos befutó.
Csirkemell szaftosan az igazi
A csirkemellsütés egyetlen fontos alapszabálya, hogy ne süssük szárazra. Az ugyanis a csirke halála. Akár egészben, akár felkockázva kerül a serpenyőbe, először mindig magasabb hőmérsékleten pirítsuk körbe, majd pár perc alatt süssük készre. Jót tesz még, a kiszáradásra hajlamos csirkemellnek egy kis sajtos-kolbászos töltelék is.
Csirkecurry kókusztejjel
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- só
- bors
- 2 ek currypor
- kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olaj
- 4 dl kókusztej
- 4 dl paradicsomkonzerv
- 2,5 dl passzírozott paradicsom
- 3 ek cukor
- friss koriander
Elkészítés:
- A csirkemellet felkockázzuk, beszórjuk sóval és borssal.
- Az olajban elkeverjük a curryport, felmelegített serpenyőbe tesszük. Beleszórjuk az apró kockára vágott hagymát és belereszeljük a fokhagymát. Megfuttatjuk rajta.
- Erre jöhetnek a csirkemellkockák, összeforgatjuk a currys hagymákkal és kb. 10 perc alatt megfőzzük.
- Ezután öntjük rá a kókusztejet és a paradicsomokat, majd elkeverjük a cukrot is és kb. 30 percig főzzük.
- Friss korianderzölddel megszórva, főtt rizzsel tálaljuk.
Thai zöld curry csirkeleves
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 2-3 ek thai zöld curryfűszerpaszta
- 10 dkg zöldborsó
- 6-7 kelbimbó
- friss koriander
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- 1 db lime leve
- 4 dl kókusztej
- 5 dl zöldségalaplé
- friss gyömbér
- erős paprika
- cukor
Elkészítés:
- Az olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, majd rányomjuk a zöld currypasztát. Átpirítjuk.
- Hozzáadjuk a felszeletelt gyömbér és a kókusztej felét. Kicsit összeforraljuk.
- Beletesszük a felkockázott csirkemellet és nagyjából 10 perc alatt megfőzzük.
- Hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük a kókusztej maradékával és az alaplével.
- Összeforraljuk és kevés cukorral ízesítjük.
- Korianderzölddel megszórva tálaljuk.
Kínai édes-savanyú csirke
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- többféle színű kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- felkockázott konzerv ananász
- 1-2 fej vöröshagyma
- kis darab gyömbér
- olaj
- só
- bors
Szószhoz:
- 4 ek paradicsompüré
- 2 ek rizsecet
- 1 ek méz
- 2 ek szójaszósz
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
- A szósz hozzávalóit keverjük el egy tálban.
- A felkockázott csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és a felmelegített serpenyőben, olajon pár percig pirítjuk.
- Ezután adjuk hozzá a felkarikázott gyömbért, újhagymát és a reszelt fokhagymát. Még 5 percig pirítjuk a csirkemellkockákat.
- A paprikákat és a vöröshagymát nagyobb kockára vágjuk, és az ananásszal együtt kissé lepirítjuk a csirkés serpenyőben, ráöntjük a bekevert szószt. Hozzáadjuk a csirkekockákat és összeforgatjuk.
- Főtt rizzsel tálaljuk.