A tökéletes pogácsa
Két extra hozzávaló teszi különlegessé: a házi tej pilléje és a 35%-os rum.
Megvan a tökéletes pogácsareceptem, ami eddig itt volt az orrom előtt. Nagymama és anya is ezt szokták sütni, ám eddig nem volt alkalmam velük együtt elkészíteni. Hiába volt meg a hozzávalók listája, a munkafolyamatot nem láttam, így nem tudtam elkészíteni, eltanulni. Most sikerült!
Este begyúrom, másnap szaggatom recept. Nagymama csak simán kinyújtja és kiszaggatja, anya pedig 3x hajtogatja. Szuper a végeredmény, akárhogy is készül! Tökéletes recept! Tényleg!
Nagymama házi tejet tart otthon, ő a pilléjét teszi bele tejföl helyett.
Hozzávalók kb 54 darabhoz:
- 500 g liszt
- fél dl tej
- 30 g friss élesztő
- 1 mk. cukor
- 250 g margarin/vaj
- 1 ek. rum (kis 0,05 l-es 35%-os rum, tehát NEM sütőrum és NEM rum aroma!)
- 1 ek. só
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 200 ml tejföl/házitej pilléje
A recept Levendulalány blogján folytatódik.
Töpörtyűs pogácsa
Gulyásleves mellé, vagy csak úgy magában? Egy jó töpörtyűs pogácsának NAGYON nehéz ellenállni. Nem is mindig kell, azt hiszem.
Ebben a pogácsában az a jó, hogy a gyermekkor ízeit hozza vissza, szép réteges a belseje, ráadásul nem tart sokáig az elkészítése: nem kell hajtogatni, pihentetni, hajtogatni, újra pihentetni – ennél sokkal egyszerűbb.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 tk. cukor a tejbe
- 1 dl fehérbor
- 2 tojás
- 2 ek. tejföl
- 35 dkg darált töpörtyű
- 10 dkg zsír (lágy, de nem folyékony)
- 1 ek. só
A kenéshez:
- 1 tojás kevés tejjel, csipet sóval felverve
A recept a MaiMóni blogon folytatódik.