Az egyszerű, de nagyszerű sült csirke a csirkés fogások koronázatlan királynője, és bár egy csirkepörkölt vagy rántott csirke is nagyon jól tud esni bármikor, mi most 10 újabb csirkés receptet hoztunk azoknak, akik legszívesebben mindig csak csirkét ennének.
Borsos cukkiniben sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre::
- 16 dkg liszt
- csipet só
- 2 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- a sütéshez olaj
- durvára őrölt bors
- 2 darab (kb. 40 dkg) salátacukkini
- 60 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
1. A cukkinit megmossuk, nagy lyukú reszelőn egy tálba lereszeljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, durva borssal megszórjuk, de még nem sózzuk, nehogy sok levet engedjen. Hozzáadjuk a tojást és 10 dkg lisztet.
2. A csirkemellből szeleteket vágunk, kicsit kiklopfoljuk, besózzuk. A cukkinis masszát is megsózzuk. A húsokat
a maradék lisztbe forgatjuk, majd a cukkinis masszába mindkét oldalán.
3. Egy serpenyőben nagyon kevés olajon közepes lángon mindkét oldalát megsütjük (kb. 5-5 perc). Grillezett zöldségeket adhatunk hozzá köretnek.
Kalória 417 kcal/adag
Grillezett csirkemell eper-avokádó salsával és zöld spárgával
Hozzávalók 4 személyre:
- 480 g csirkemell
- extra szűz olívaolaj
- 1 lila hagyma
- fél citrom leve
- 200 g eper
- 1 avokádó
- 400 g zöld spárga
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A csirkemelleket 5-6 órán keresztül 6%-os sóoldatban (1 l vízben feloldott 60 g só) állni hagyjuk. A húst ezután leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk, majd megborsozzuk.
A spárgák fás végeit letörjük, a szárakról a vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A sípokat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, roppanósra pároljuk, majd leszűrjük, és félretesszük.
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
A megmaradt fél citrom levét egy tálkába facsarjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a petrezselyemzöldet, majd átkeverjük, hogy a só feloldódjon. Ezután hozzáadunk kb. 10 ek. extra szűz olívaolajat, és az egészet összekeverjük.
Az epret és az avokádót nagyobb, a lila hagymát apró kockára vágjuk.
Grillserpenyőben vagy faszénparázs fölött, rácson a csirkemellek minden oldalát meggrillezzük (maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy kellőképpen átsült-e).
A citromos-petrezselymes öntetet összekeverjük az eper-avokádó-hagyma kockákkal, és a frissen grillezett csirkemellel valamint a spárgákkal azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Aszalt barackos csirkemell camparimártással
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez cukor
- ízesítéshez fehérbors
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 6 dl narancs leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 25 dkg rizs
- 2 db, szeletekre szedve, kifilézve narancs
- 60 dkg csirkemell
- 0,5 dl tejszín
- 1 szál sárgarépa
- 20 dkg (szeletelt) bacon
- ízesítéshez só
- 1 dl campari
Elkészítés
Két dl vizet 2 evőkanál cukorral felforralunk, beletesszük a sárgabarackot, 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemellből hüvelykujjnyi csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk. A barackokat háromnegyedig bevágjuk, majd elcsavarjuk, és minden csirkecsíkra teszünk egyet-egyet. (Körülbelül olyan hosszú lesz így a barack, mint egy csirkecsík, azért jó így bevágni, mert nem esik ki, mikor a baconbe csavarjuk.) Mindegyik csíkot baconbe tekerjük, fogvájóval átszúrjuk, magas falú tepsibe tesszük, a barack főzőlevével kicsit meglocsoljuk, és 190 °C-os sütőben 12 percig sütjük. Közben a narancslevet felforraljuk, egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a camparit, a tejszínt és a kifilézett narancsszeleteket is. Egyet forralunk rajta. A répát nagyon vékony csíkokra vágjuk, sós forró vízben leforrázzuk, majd a főtt rizshez keverjük. A húst a rizzsel és a mártással tálaljuk.
Csirkés-zöldséges pite
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 2 db tojás
- 12 dkg vaj
- 0,5 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- ízlés szerint kakukkfű
- 3 db paradicsom
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 közepes cukkini
- 20 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.
2. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.
3. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Kalória:
620 kcal/adag
Tipp: Padlizsánt, sült paprikát, zellert is tehetünk a raguba.
Fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez fokhagyma
- ízesítéshez olaj
- ízesítéshez bors
- ízesítéshez mustár
- ízesítéshez chilipehely
- tetszés szerinti csirkeszárny
Elkészítés
Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, az ízét állandóan kóstolgatva beállítjuk, minél csípősebb, annál jobb. A csirkeszárnyat beleforgatjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, 180 fokon lefedve sütjük 20-25 percig, majd ha megpuhult, akkor emeljük 200 fokra a sütőn a hőfokot, és pirítsuk meg a szárnyakat.
Vigyünk magunkkal a munkába, és ha nagyon ránk törne az éhség, együnk belőle. Mivel csípős, egy-két darab bőven elég lesz.
Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik sokszor esznek és hamar megéheznek, ideális étel, a csirkeszárny ugyanis önmagában nem hizlal, ezért napi 4-5 darabtól semmi bajunk nem lesz.
Almás, fahéjas csirke
Hozzávalók (2 személy részére):
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál fahéj
- 1 db (filé) csirkemell
- 1 doboz (kisebb) natúr joghurt
- 3-4 db alma
Elkészítés
A csirkét kockázzuk fel, öntsük le a joghurttal. Fűszerezzük egy kevés sóval (vagy grill fűszerkeverékkel), a fahéjjal, a zúzott fokhagymával és néhány órára tegyük a hűtőbe.
Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, kisebb tepsibe vagy jénai tál aljára fektetjük. Öntsük a tetejére a fahéjas, joghurtos csirkét és alufóliával letakarva, közepes lángon süssük úgy fél órát. Ekkor vegyük le a tetejét, forgassuk össze a húst és az almát, majd fedő nélkül süssük készre. Köretnek rizs, vagy krumplipüré jól illik hozzá.
Brokkolis-csirkés köles
1. hozzávaló kategória neve:
- 2-3 csipet só
- 1 db újhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 kávéskanál citrom leve
- 10-15 dkg brokkoli
- 20 dkg csirkemell
- 4,5 dl víz
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 15 dkg köles
Elkészítés
Egy lábosban olajat hevítek és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.
Csirkés paella
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 5 dl húsleves
- 1 kk. sáfrány
- 1 kaliforniai paprika
- 20 dkg rizs
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Elkészítés
A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.
Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Csirkemell spenóttal, aszalt paradicsommal töltve
Hozzávalók:
- pár csipet só
- pár csipet őrölt bors
- 80 dkg csirkemell
- 10 dkg bébispenót
- ízlés szerint szerecsendió
- 12-15 db aszalt paradicsom
Elkészítés
A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, vékony, lapos szeletekre vágjuk. Kicsit meg is klopfolhatjuk, fóliával lefedve a vastagabb részeket, hogy könnyebb legyen megtölteni. Sózzuk-borsozzuk, közben vizet forralunk, és a bébispenótot 1 percre beledobjuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Kis mennyiségeket pakolunk a csirkemellek egyik oldalára, ráfektetünk egy-két aszalt paradicsomot, majd feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük.
Serpenyőben 1 ek. olajat és 1 ek. vajat összeolvasztunk, majd a csirkéket lefedve körben puhára sütjük, közepes lángon. A feltekert húsnak picivel több idő kell, hogy átsüljön, mint a szeletnek, ezért is fedjük le, hogy ne csak süljön, hanem párolódjon is. A végén körbepirítjuk, és úgy tálaljuk.
Csirkeszárny hagymával
Hozzávalók:
- 10 közepes fej lila hagyma
- 1,5 kg csirkeszárny
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- 1 ek tengeri só
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kk szerecsendió
- 1 kk cayenne bors
- 1 kk durvára tört mustármag
Elkészítés
A fűszereket az olívaolajjal összekeverjük, majd alaposan bedörzsöljük a csirkeszárnyakat. 3-4 órát, de akár egy napot is hagyhatjuk állni, mielőtt megsütnénk.
A hagymákat megtisztítjuk, egészben hagyjuk és a csirkeszárnyakkal együtt római vagy jénai tálba tesszük. 190-200 fokos sütőben másfél óra alatt megsütjük. Salátával tálaljuk.
További csirkereceptek az NLCafén:
- 7 csirkés recept bloggereink konyhájából
- Gyors vacsora: ropogós csirkefalatok
- Így készíthetsz KFC csirkét házilag