Ha nincs még ötleted a vacsorára, akkor próbáld ki a jobbnál jobb zöldségfasírtokat!. Gyorsan, egyszerűen elkészülnek, és ha nem bő olajban, hanem tepsiben sütjük ki őket, akkor még egészségesek is. A ropogós zöldségfasírtokat ehetjük magukban, vagy kínálhatunk mellé mártogatókat is, de készülhet belőle akár vega hamburger is – bármelyiket is készítjük el, szinte biztos, hogy még a gyerekek is szeretni fogják.
Karfiolfasírt
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 tojás
- 2 bögre reszelt sajt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.
Karalábé és vegyes zöldségfasírt
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- sütéshez olaj
- 20 dkg sárgarépa
- ízesítéshez őrölt bors
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg zellergumó
- formázáshoz zsemlemorzsa
- 20 dkg karalábé
A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Csicseriborsó-fasírt
Hozzávalók:
- 4 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor koriander
- 1/2 csokor menta
- 1 Serrano paprika félbevágva és kimagozva
- 2 csésze főzött csicseriborsó
- 1 tojás
- Só és bors
- 3-4 ek. olívaolaj
- 1/3 csésze liszt
1. Robotgépben keverjük össze az újhagymát, a fokhagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paprikát, majd a csicseriborsót is, míg aránylag egyenletes masszát nem kapunk!
2. Adjuk a keverékhez a tojást, újra dolgozzuk össze a géppel, majd 15-20 percre tegyük fagyasztóba a masszát!
3. Az összeállt falafelből formázzunk golyókat, és forgassuk meg őket lisztben, de csak annyira, hogy leheletfinom réteg keletkezzen rajtuk!
4. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és forgatás mellett süssük aranybarnára a golyókat!
Kukoricafasírt
Hozzávalók:
- 40 dkg konzervkukorica
- 3 ek. liszt
- ízesítéshez só
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez bors
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint chilipehely
A konzervkukoricát szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük. Felaprítjuk a petrezselymet, a hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. A petrezselymet és a hagymát elvegyítjük a kukoricával. A tojást a lisztbe keverjük, és annyi szódát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük csilipelyhet, és elkeverjük a kukoricával. Serpenyőben olajat forrósítunk, két kanál segítségével érméket formázunk, közepes aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és ropogósra sütjük a másik oldalukat is.
Cukkinifasírt
Hozzávalók 20-25 db-hoz::
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
- 2 ek. frissen reszelt parmezán
- frissen reszelt szerecsendió
- a sütéshez napraforgóolaj
- 5-6 ek. zsemlemorzsa
- 150 g ricotta
- 150 g zsenge cukkini
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgóolajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Céklafasírt
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 2 közepes cékla
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy tojás
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. szódabikarbóna
- ízlés szerint só, bors
A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el.
A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig.
Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra.
A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.
Édesburgonya-fasírt
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 5 dkg feta sajt
- só, bors
Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat
Vöröslencse-fasírt
Hozzávalók 5 darabhoz:
- 1,5 deci vörös lencse
- 1,5 deci köles
- 1 tojás
- 4 ek. rozspehely v zabpehely
- 1 mk. vegamix (szárított natúr zöldségkeverék)
- só, bors
- kókuszolaj a sütéshez
A recept a Pálmafa Project blogon folytatódik.
Brokkolifasírt
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 2 tojás
- 5 ek. aprószemű zabpehely
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- 4-5 ek. mag vegyesen (tökmag, napraforgómag, szezámmag)
- só, bors
A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük. A magvakat száraz serpenyőbe szórjuk, és megpirítjuk, a megfőtt brokkolit robotgépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet és a pirított magvakat, sózzuk-borsozzuk, és zsemlemorzsával formázható állagúvá gyúrjuk. Kevés olajon megsütjük.
Fűszeres babfasírt
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 2 konzerv fehér bab
- ízesítéshez só
- 1 tk. őrölt római kömény
- ízlés szerint citrom reszelt héja
- pár csepp citrom leve
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- sütéshez olaj
- formázáshoz zsemlemorzsa
A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.