A spárgával tudni kell bánni: a legfontosabb, hogy friss spárgát válasszunk a piacon vagy a boltban. Aztán fontos még a megfelelő előkészület: a spárgát hámozzuk meg, ha kell, és vágjuk le a fás részeket. Ez utóbbi lehet, hogy pazarlásnak tűnik, de a fás, szálas falatok élvezhetetlenné tehetik az elkészült spárgás fogást. A harmadik legfontosabb trükk a spárga elkészítéséhez, hogy ne főzzük túl a spárgát.
Spárgaszezon
A spárgaszezon rövidnek tűnhet, ha viszont kihasználjuk a lehetőségeket, nem lesz hiányérzetünk. És ezt tegyük is meg, hiszen a spárga sok mindenre jó: a spárga 95%-a víz, így diétázóknak, fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott, ráadásul cukortartalma is rendkívül alacsony. Nálunk többféle színben is kapható: fehér, zöld vagy akár lila is lehet. Ebből pedig jut minden napra spárgás recept.
Spárgaleves hozzávalói
- 1 csomag fehér spárga
- 5 dl alaplé vagy víz
- 1 db citrom
- 2 dl tejszín
- friss kapor
- 2 db babérlevél
- cukor, só, bors
Spárgaleves elkészítése
- A spárgákat előkészítjük: meghámozzuk őket, és a fás végeket levágjuk. A megpucolt spárgákat pedig felkarikázzuk.
- A spárgasípok kivételével a spárgadarabokat egy edénybe tesszük, felöntjük az alaplével és elkezdjük főzni. Beletesszük a babérleveleket is.
- Főzés közben pár csepp citromlével, kevés cukorral, sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint.
- A főzési idő vége felé, hozzáadjuk a kimaradt spárgasípokat is.
- A levest felhúzzuk a tejszínnel, megszórjuk a finomra aprított kaporral és kész is az isteni spárgaleves.