Nehéz lenne olyan édességet találni, amihez ne passzolna a málna. A málnás brownie az egyik legjobb dolog a világon, de nagyon finom a málnás csokitorta és a málnás fánk is, és akkor a nagymama házi málnaszörpjéről és verhetetlen házi málnalekvárjáról még nem is beszéltünk. Sajnos a málnaszezon nem túl hosszú, ezért most kell gyorsan kihasználni az alkalmat, és kipróbálni ezeket a szuper málnás édességeket!
Habkönnyű málnatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
A málnás részhez:
- 50 dkg málna
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 3 dkg étkezési keményítő
A krémhez:
- 45 dkg tejföl (1 nagy doboz)
- 12 dkg porcukor
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- kakaópor vagy fahéj a szóráshoz
- málna a díszítéshez
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet. 22 cm-es kivajazott-lisztezett tortakarikába töltjük, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a karikában hagyjuk kihűlni.
A málnát a cukorral és a víz felével felforraljuk, a keményítőt a maradék vízzel elkeverjük, majd a málnapépet besűrítjük vele. Még melegen a piskótalapra kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A krémhez a tejfölt sűrű szövésű szövetbe öntjük, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla (kb. 1-2 óra). A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd a lecsepegtetett tejföllel óvatosan összekeverjük. A krémet a kihűlt málnarétegre kenjük, a tetejét fahéjjal vagy kakaóporral meghintjük. Szórhatunk rá friss málnaszemeket is.
Málnás-citromos sajttorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
Az alaphoz:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg puha vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2-3 evőkanál víz
A krémhez:
- 60 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg tejföl
- 15 dkg cukor
- 6 tojás
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 15 dkg friss málna + a díszítéshez
Az alap hozzávalóit elmorzsoljuk, egy csatos tortaformát körben kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsát a forma alján egyenletesen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, langyosra hűtjük. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojást, a keményítőt, a citrom héját és levét alaposan elkeverjük, de nem habosítjuk. A megsült alapra öntjük, majd beledobáljuk a málnát. Először 170 fokon 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon 30-40 percig, míg “remegős” lesz. Szeletelés előtt néhány órát vagy egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss málnával.
Nutellás-málnás csokitorta
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 db 18-cm-eshez):
A tésztához:
- 225 g vaj
- 150 g cukor
- 6 db tojás
- 200 g étcsoki
- 100 g Nutella
- 50 g darált mandula
- 130 g liszt
- 100 g málna (mirelit, kiolvasztva)
A nutellás krémhez – ez duplázható is:)
- 125 g vaj
- 90 g porcukor
- 4 evőkanál Nutella
- fél dl tejföl
- 100 g étcsokoládé
A tetejére:
- 5-10 dkg sótlan mogyoró apróra vágva
- 5 dkg málna
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű (szilikon) tortaformát. A tésztához való 200 g csokit megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A málnát kiolvasztjuk és lecsepegtetjük. A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a Nutellát és az olvasztott csokit, és jól elkeverjük. Jöhet a liszt és a darált mandula, azokat is elkeverjük benne, és a kész masszát a tortaformába öntjük. Beleszórjuk a málnát, és sütőbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba), és hagyjuk kihűlni.
Míg hűl a torta, elkészítjük a krémet: a 100 g csokit megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a Nutellát, a tejfölt és az olvadt csokoládét és alaposan összekeverjük. A krémet minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
Ha kihűlt a sütemény és a krém is megdermedt egy picit, akkor összeállítjuk a tortát: a tortát félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a nutellás-csokis krém 2/3-ával, ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére rákenjük a maradék krémet. Apróra vágott sótlan mogyoróval megszórjuk, tetejét friss málnával rakjuk ki, hogy még szebb legyen. 🙂
Málnás-zabpelyhes morzsasüti
Hozzávalók
- 3/4 bögre zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 bögre porcukor
- 1/4 bögre barna cukor
- 2 bögre málnalekvár
- 1 mk. vaníliaaroma
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki alufóliával egy kerek tortaformát, majd nagyon vékonyan kend meg olajjal.
Keverd habosra a porcukrot az olvasztott vajjal és a vaníliaaromával. Add hozzá a lisztet, amelyben elkeverted a csipet sót és a zabpelyhet, ami még az egészségedet is védi. Addig kevergesd, amíg könnyen formálható, omlós tésztát kapsz. Tedd félre a morzsasüti tésztájának nagyjából a harmadát.
Simítsd el a zabpelyhes tésztát az előkészített tortaformában, kend meg a málnalekvárral, majd morzsásan szórd meg a félretett tésztával.
Told a zabpelyhes sütit a sütőbe, és süsd kb. 35 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Szeletelés, tálalás előtt legalább két órát hagyd pihenni.
Málnás-joghurtos muffin
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 pohár görög joghurt
- 15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Helyezz sütőpapírkákat a 12 mélyedéses muffinsütő tálba. A fagyasztott málnát olvaszd ki, csöpögtesd le. A friss málnát mosd meg, papírtörlővel itasd le a vizet. Egy nagyobb tálban keverd össze a muffin száraz hozzávalóit, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót. Egy másik tálban keverd föl a tojásokat, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd öntsd a száraz keverékhez. Nem kell simára keverni, nem baj, ha kissé csomós marad. A málnát viszont óvatosan keverd a muffin tésztájához, hogy lehetőleg ne törjön össze. A tésztával töltsd meg a sütőmélyedéseket, majd told a sütőbe, és süsd a muffint 20-25 percig.
Málnás-citromos cupcake
A cupcake tésztájához:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás + 2 tojásfehérje
- 1,5 dl tej vagy joghurt
- 2 ek. citromlé
- fél zacskó sütőpor
- 1 ek. reszelt citromhéj
- fél mk. só
- fél tk. vaníliaaroma
A málnakrémhez:
- 15 dkg friss málna
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- fél mk. vaníliaaroma
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. A muffinsütő tál mélyedéseit papírkosárkákkal béleld ki.
Keverőtálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sütőport és a sót. Keverd a cukorhoz a citromhéjat, majd robotgéppel vagy darálóval daráld le. A puha vajat keverd habosra a citromhéjas cukorral, keverd hozzá az egész tojást, a vaníliaaromát, a citromlevet, végül a tejet vagy joghurtot.
A tojásfehérjékből készíts kemény habot. A vajas keveréket öntsd a liszthez, alaposan keverd össze, majd a tojáshabot is add hozzá, lehetőleg lyukas fakanál segítségével. Ha túl sűrű lenne a tészta, kevés tejjel kissé hígíthatod.
Oszd el a sütemény tésztáját a 12 mélyedésben, majd told a sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg szépen kezd pirulni a teteje.
Közben 1 evőkanál citromléhez keverj 1 evőkanálnyi porcukrot, amivel a sütőből kivett forró tortácskákat locsolgasd meg. Jusson valamennyire.
A krémhez a málnát turmixgépben pürésítsd. Keverd a vajat a cukorral habosra, add hozzá a vaníliaaromát, végül a málnapürét. Robotgéppel keverd krémesre. Tedd a mélyhűtőbe 10 percre, hogy kissé megkeményedjen.
A kihűlt citromos cupcake tetején nyomózsák segítségével szép formában igazgasd el a málnakrémet. Díszítheted a tortákat málnaszemekkel, félbevágott citromkarikákkal.
Málnás pavlova (lisztmentes)
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 1/4 teáskanál borkősav
- 1 és 1/4 csésze kristálycukor
A töltelékhez:
- 2 csésze zsíros habtejszín
- 1/2 csésze porcukor
- 3/4 csésze citromkrém
- 3/4 csésze málnalekvár
- 2 csésze friss málna
- 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a borkősavat a kristálycukorral, míg kemény habot nem kapunk. Két sütőpapírral bélelt sütőben rajzoljunk egy tányér segítségével egyforma méretű köröket, majd fordítsuk meg a papírokat, hogy a tinta látható legyen, de ne érintkezzen a krémmel. Oszlassuk el egyenletesen a tésztát a két azonos méretű körben. 120 fokos, előmelegített sütőben süssük meg a habot 60-75 perc alatt. (Akkor jó, ha a széle már kezd aranybarna lenni.)
A krémhez verjük fel a tejszínt a porcukorral, míg könnyed habot kapunk. Adjuk hozzá a citromkrémet és a málnalekvárt – forgassuk óvatosan össze. Az első réteg “tortalapra” halmozzuk rá a krém felét, szórjuk meg málnaszemekkel és egy evőkanál citromhéjjal. Ismételjük a második réteghez.
Málnás kuglóf
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 2 tk sütőpor
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 15 dkg vaj
- 2 dl natúr joghurt
- 25 dkg fagyasztott málna (fagyottan)
- 10 dkg tejcsokoládé
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük el a liszteket a sütőporral. Az egész tojásokat keverjük elektromos habverővel fehéredésig a cukorral (4-5 perc, amíg felhabosodik, kifehéredik, többszörösére nő). Fakanállal keverjük a tojáshoz a lisztet, a citromhéjat, az olvasztott vajat és a joghurtot. Keverjük el benne óvatosan a fagyott málnát. Vajazzuk és lisztezzük ki a kuglófformát, öntsük bele a tésztát. Tegyük a sütőbe, és kb. 1 óra alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük), ha nagyon sül a teteje, fedjük le alufóliával. Vízgőz fölött olvasszuk meg a tejcsokoládét, majd csorgassuk a kihűlt, kiborított kuglóf tetejére.
Málnalekváros keksz
Hozzávalók:
- 120 gramm puha krémsajt, szoba-hőmérsékletű
- 8 evőkanál sózott vaj, szoba-hőmérsékletű
- 1/2 csésze + 3 evőkanál cukor
- 1 csésze + 3 evőkanál liszt
- 1/4 csésze málnadzsem
Robotgépben verjük fel a krémsajtot és a vajat, hogy puha, habos keveréket kapjunk. Adjuk hozzá a cukrot, és így verjük tovább. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet is. A masszát fóliázzuk le, és hűtőben hagyjuk minimum 45 percet, de inkább 1-2 órát állni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kanállal tegyünk kis adagokat a tésztából egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Formázzunk laposabb korongokat, majd a közepébe nyomjuk bele a hüvelykujjunkat, kis mélyedést képezve a tésztában. Töltsük meg a mélyedéseket 1/2 teáskanál málnadzsemmel. 12-13 perc alatt süssük készre a kekszeket.
Bögrés málnás csokis süti
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kókuszliszt
- 1 evőkanál édesítőszirup (juharszirup, agavé vagy méz)
- 1/2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál mandulavaj
- 2-3 evőkanál mandulatej
- 1 tojásfehérje
- 1-2 evőkanál fagyasztott málna
- 1-2 teáskanál csokidarabka
1. Egy nagy edényben keverjük össze a száraz alapanyagokat, és tegyük félre.
2. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat (a málnán kívül), míg egyenletes masszát kapunk, majd szitáljuk bele az összekevert száraz alapanyagokat. Adjuk hozzá a málnákat is, keverjük össze.
3. Mikrótól és ízléstől függően melegítsük mikróban legalább 50 másodpercig, de legfeljebb 2 percig – az 50 másodperccel érhetjük el a nyúlós, még folyós belsőt.
Kakaós piskótatekercs málnával
Hozzávalók a piskótához:
- 120 g (kristály) cukor
- 6 db közepes méretű tojás
- 12 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 3 dl habtejszín
- 50 g étkezési keményítő
- 300 g málna
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat. Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát, és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet is:
A tejből, keményítőből, tojásból és a vaníliarúdból pudingot készítünk. A tej 20%-ába habverővel belekeverjük a keményítőt, a tojást, és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon sűrűsödésig keverjük.A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös. 30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük.
Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot. A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk. A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz. A kihűlt piskótalapot kitekerjük, és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet, megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük (próbáljuk minél szorosabban tekerni). A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük.