nlc.hu
Gasztro
Mindenki kedvence: krémsajtos paradicsomleves

Mindenki kedvence: krémsajtos paradicsomleves

A gyerekkorunkban megismert, cukros paradicsomleves helyét egyre inkább átveszi az olaszos verzió. Jobban variálható, fűszerezhető, és élvezetesebb a paradicsom íze is a sós változatban. Ezúttal krémsajtot használunk levesbetétnek.

 A nyár egyik várva várt gyümölcse, a paradicsom. Tényleg nem lehet összehasonlítani a nap melegétől érlelt darabokat a télen kapható íztelen paradicsomokkal. Ahhoz hogy ízletes maradjon a paradicsom, nem szabad hűtőbe tenni. A hideg ugyanis megöli a paradicsom annyiunk által kedvelt ízét. Helyette inkább gyorsan együk meg, vagy dolgozzuk fel levesnek, házi ketchupnak.

Örök kedvenc: a paradicsomleves

A paradicsomlevesnek annyi változatát megénekelték már: édesen, sósan vagy melegen. De a paradicsomleves akár hidegen is jólesik, egy forró nyári napon. Akárhogy is, őrületesen finom tud lenni. Amellett, hogy finom, a paradicsomleves szupergyorsan el is készül, hiszen nem kell hozzá megannyi alapanyag vagy órákig tartó főzési idő.

Mindenki kedvence: krémsajtos paradicsomleves

A krémsajtos paradicsomleves hozzávalói

  • 80 dkg érett paradicsom
  • 10 dkg krémsajt
  • 0,5 liter zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet cukor
  • 2 ek. olívaolaj
  • bors

A krémsajtos paradicsomleves elkészítése

  • A paradicsomokat forrázzuk le, és szabadítsuk meg a héjuktól.
  • A finomra vágott vöröshagymát és a megroppantott fokhagymagerezdet dinszteljük meg olívaolajon, majd ha elkészült, a fokhagymát vegyük ki az edényből.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a paradicsompürét, egy kis csipet cukrot, a sót és főzzük 4-5 percig.
  • Adjuk hozzá a felmelegített zöldségalaplevet és közepes lángon főzzük további 10 percig.
  • Botmixerrel pürésítsük a levest, hagyjuk kissé hűlni és ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, ha kell.
  • Tálaláskor a paradicsomleves közepébe tegyünk pár kanál krémsajtot és egy-két levél bazsalikomot.
  • Készíthetünk hozzá pirított bagettszeleteket, de a paradicsomleveshez a sajtos ropogós is nagyszerűen passzol.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top