Vannak olyan hétvégék, amikor másra sem vágyunk, csak a mamiféle klasszikus hétvégi menüre: húslevesre, rántott húsra, krumplipürére és esetleg egy kis piskótatekercsre vagy kókuszkockára. Most viszont egy kicsit inkább újítani szeretnénk ezzel a hétvégi menüvel, a sok grillezés és újabb és újabb adag lecsó után teljesen más ízekre vágyunk.
Diós-gyümölcsös zabkása
Hozzávalók 2 adaghoz:
(1 bögre most 2 dl)
- 1,5 bögre zabpehely
- 2/3 bögre mandulatej
- ½ bögre víz
- 1 bögre erdei gyümölcs
- 4-5 szem dió
Extra feltétként tehetünk még rá:
- reszelt mandulát
- banánt felkarikázva
- bármilyen gyümölcsöt
- Öntsük a zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba, és melegítsük.
- Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és „rottyan” egyet.
- A kész kását tegyük két kisebb tálba, és tegyük rá az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.
Cukkinileves
Hozzávalók:
- 2 ek. extra szűz olíva olaj
- 1 közepes vöröshagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma felnegyedelve
- 4 közepes cukkini felkockázva
- 4 csésze csirke alaplé (leveskockával is helyettesíthető)
- 2 ek. friss kapor
- 1/2 csésze mogyoró megpirítva
- 1 ek. friss citromlé
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit alufóliával! Egy közepes lábasban hevítsünk olíva olajat, pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát! Adjuk hozzá a cukkinit, kicsit forgassuk át a zöldségeket, majd öntsük rá az alaplevet! Vegyük le a lángot, és hagyjuk főni a levest, míg a cukkini megpuhul! Eközben szórjuk a diót az alufóliával kibélelt tepsire, és 5-10 perc alatt pirítsuk meg! Adjuk a leveshez a pirított diót és a kaprot, majd robotgépben pürésítsük krémesre! Ha elkészült, facsarjunk bele egy kis citromlevet is! Tálaljuk hidegen ízlés szerint még több friss kaporral megszórva!
Szardellaszószos tészta
Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 35 ml olívaolaj (kb. 2,5 ek.)
- 1/4 tk. cukor
- 30-35 g olajban eltett szardella
- 10 g vaj
- 60 ml teljes tej
- 250 g linguine, spagetti, bucatini
- 1 nagy csokor petrezselyem
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni. A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről. A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre. A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.
Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.
Ananászos-kókuszos tiramisu
Hozzávalók:
- egy kis darab vaníliarúd
- 5 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 5 dkg mascarpone
- 15 dkg angolkrém
- 15 dkg babapiskóta
- kókuszreszelék
- ananász vagy ananászkonzerv
- 3 tojás sárgája
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett pudingállagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2–3 órára hűtőbe tesszük.
Kekszes túrófagylalt
- 8-10 dkg zabpelyhes keksz
- 3 dl tej
- 3+2 dl habtejszín
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk. citromlé
A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.
Barackos kuszkuszsaláta
Hozzávalók:
- 2 csésze izraeli nagy szemű kuszkusz
- 1 csészényi aszalt gyümölcs (áfonya, meggy vagy vegyesen) apróra vágva
- 1 csésze felkockázott őszibarack vagy nektarin
- 3/4 csésze durvára aprított pisztácia
- 1/4 csésze menta, felaprítva
- 1/3 csésze extraszűz olívaolaj
- 2 ek. felaprított snidling
- 2 tk. dijoni mustár
- 2 ek. balzsamecet
- 1-2 tk. méz
- só és frissen őrölt bors
A kuszkuszt a csomagolása szerint főzd meg. Ha elkészült, keverd össze a gyümölcsökkel, a pisztáciával és a mentával. Egy kis, zárható üvegben keverd össze az olajat, a snidlinget, a mustárt, a balzsamecetet és a mézet. Adj hozzá pár csipet sót és borsot, majd rázd össze alaposan. A dresszinget locsold a kuszkuszra, és alaposan forgasd össze vele. Fogyaszthatod melegen, de érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy igazán összeérjenek az ízei. Jó étvágyat!