Az uzsonnásdobozba sok minden kerülhet: változatos heti menüt állíthatunk össze, ha nemcsak szendvicsek, de különféle gyümölcsök, édes és sós muffinok, müzliszeletek, zöldségek és kekszek is kerülnek bele. A kekszeket ráadásul előre el tudjuk készíteni, így a hétvégén akár az egész heti adagot megsüthetjük.
A különféle lekváros, krémes kekszek és kekszszendvicsek is nagyon finomak, az uzsonnásdobozba azonban érdemes inkább egyszerűbb kekszeket tenni, mert különben könnyen lehet, hogy mire előveszik a gyerekek a táskából, szétesik a gondosan előkészített emeletes keksz, és csupa krém lesz minden. Apropó, gyerekek: már a kisebbeket is be lehet vonni a sütésbe, sokat tudnak segíteni pl. a tésztagombócok kialakításában vagy a formák kiválasztásában, kiszúrásában.
Citromos keksz
Hozzávalók:
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 3/4 csésze puha vaj
- 2 csésze liszt (lehet gluténmentes is)
- 1/4 csésze cukor
- 1/4 tk. só
175 fokra melegítsd elő a sütőt. Készíts elő egy tepsit: borítsd be sütőpapírral.A lisztet, a cukrot és a sót keverd össze, ad hozzá a vajat, a citrom héját és levét. Gyúrd össze, és formázz belőle korongokat.15-17 percig süsd. Hagyd kihűlni.
Fahéjas keksz
Hozzávalók 25-30 db kekszhez:
- 12,5 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 25 dkg liszt
- 3/4 kk. sütőpor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál cukor
A puha vajat simára keverjük a 10 dkg cukorral, a tojással, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és simára keverjük. Hűtőbe tesszük 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. Egy kis tálkába szórjuk a fahéjat 1 teáskanál cukorral. A masszából gombócokat formázunk, meghempergetjük őket a fahéjas cukorban, és a sütőpapírra tesszük, egymástól 3-4 cm-re, majd tenyérrel kilapítjuk őket, és sütőbe toljuk 12-14 percre.
Kakaós-diós keksz
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- 16 dkg dió
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 mk. vaníliaaroma
A diót ledaráljuk, félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Édes vajas keksz
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Gluténmentes csokis keksz (chocolate chip cookies)
Hozzávalók 10-12 db kekszhez
- 80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 170 g cukor
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
- 140 g sótlan vaj
- 1 tojás
- 160 g étcsokoládé (65–85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát). A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már habos állagúra kevertük (3-4 perc alatt), a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába. Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat. Ha ezzel végeztünk, fagyiskanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából, és azokat a tepsire adagoljuk. A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük 12-14 perc alatt. Ha már barnul a szélük a kekszeknek, kivehetjük őket.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Nutellás kekszfalatok
Hozzávalók:
- 1 nagy tojás
- 3/4 csésze (180 gramm) Nutella szobahőmérsékleten
- 120 gramm liszt
A töltelékhez:
- 1/2 csésze (120 gramm) Nutella
- 1/4 csésze apróra vágott török mogyoró
Robotgéppel keverjük össze a 3/4 csésze Nutellát, a tojást és a lisztet, míg sima és fényes masszát kapunk. Hagyjuk a hűtőben 10-15 percre, de annál nem tovább, mert a Nutella megdermed benne. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából formázzunk kisebb golyókat (úgy 20-25 darabot), és helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Az ujjunkkal képezzünk kis bemélyedéseket a golyók közepén, és tegyünk bele még egy kis Nutellát. A kekszeket szórjuk meg apróra vágott török mogyoróval, és 10 perc alatt süssük készre a kekszeket. Hűlés közben még kicsit szilárdulni fognak.
Diós keksz
Hozzávalók:
- 110 gramm vaj
- 1/4 csésze barna cukor
- 2 ek. juharszirup / méz
- 1 tojássárgája
- 1 és 1/4 csésze finomliszt
- 1 csésze durvára vágott dió
Robotgéppel keverjük össze a vajat, a cukrot és a juharszirupot, míg habos masszát kapunk. Adjuk hozzá a tojássárgáját, azt is alaposan keverjük el benne. Végül öntsük a keverékhez a lisztet és a diót is, és keverjük össze, míg homogén massza keletkezik.Fólia segítségével görgessük hengerré a tésztát, és csomagoljuk be alaposan – így menjen a mélyhűtőbe legalább 2 órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakát ott tölt. Innentől kezdve egyébként már 3 hónapig tarthatjuk a mélyhűtőben, hogy bármikor frissen elkészíthessük. Ha kivettük a tésztát, vágjunk kisebb köröket, és terítsük ki őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy maradjon nekik hely sülés közben. 10 perc alatt készre süthetjük őket.
Mandulás keksz
Hozzávalók:
- 135 gramm barna cukor
- 1 nagy tojás
- 1/2 tk. vaníliaaroma
- 175 gramm mandulavaj
- 1 tk. tengeri só
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a vaníliaaromát, és keverjük bele a mandulavajat, kevergessük, míg sűrű masszát kapunk belőle. A masszát tegyük hűtőbe 15 percre. Formázzunk kis gömböket, amiket szórjunk meg nagy szemű tengeri sóval. 18 perc alatt süssük készre őket.
Almás pite keksz
A töltelékhez:
- 2 ek. sózatlan vaj
- 2 nagyobb alma meghámozva és felkockázva
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 ek. pitefűszer (fahéj, szerecsendió)
A kekszhez:
- 2 csésze finomliszt
- 1/3 csésze kristálycukor
- 2 és fél tk. sütőpor
- 1/4 tk. só
- 3/4 csésze író
- 1 tk. vaníliakivonat
Először készítsük el a tölteléket: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk meg benne az almakockákat úgy 10 perc alatt. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, főzzük még 2-3 percig, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot. Helyezzünk egy adag tésztát egy sütőpapírra, halmozzunk rá tölteléket, majd fedjük le egy ugyanakkora tésztával. Előmelegített sütőben 20 percig süssük.