Bár a színes-illatos nyári zöldségek és gyümölcsök már most hiányoznak, szerencsére az őszi piaci választékból is sok finomságot tudunk sütni-főzni, így most egy igazi őszi, szezonális hétvégi menüvel készülünk a hétvégére. Bátran lehet variálni az ízeket: a reggeli körtés crumble (amit egyébként akár már péntek este meg lehet sütni) készülhet almával is, és igazi sütőtök rajongók a gesztenyekrémleves helyett beiktathatják kedvenc sütőtök krémlevesüket is – sőt akár egy komplett sütőtökös hétvégi menüt is össze lehet állítani. A lattét és a sütit viszont ne hagyjátok ki! Nagy kár lenne értük.
Körtés crumble
Hozzávalók:
- 3 körte
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. porcukor
A morzsához:
- 5 dkg liszt
- 5 dkg hideg vaj
- 5-7 dkg zabpehely
- 5 dkg cukor
A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével, és meghintjük a porcukorral.
A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).
Fahéjas-kókuszos latte
Hozzávalók:
- 350 ml kávé
- 3 tk. kókuszolaj
- fél tk. fahéj
- 1/4 csésze kókusztej
- egy csepp vaníliakivonat
Főzd le a kávét. A kókuszolajat melegítsd fel a kókusztejjel a tűzhelyen. Az összes hozzávalót tedd turmixgépbe, és keverd krémesre! Öntsd ki egy bögrébe, és élvezd!
Gesztenyekrémleves pirított gombával
Hozzávalók:
- 1 l szárnyashúsleves
- 40 dkg fagyasztott főtt egész gesztenye
- 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet)
- 14 dkg vaj
- 2 fej salottahagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl tejszín
- só, fehér bors
- citromlé
- pici cayenne-i bors
A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici cayenne-i borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.
Brokkolis-csirkés köles
Hozzávalók:
- 10-15 dkg brokkoli
- 20 dkg csirkemell
- 2-3 csipet só
- 1 szál újhagyma
- 1 kápia paprika
- 1 kk. citrom leve
- 4,5 dl víz
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg köles
Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.
Sütőtökös csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A csokis alaphoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg búzaliszt
- fél mk. sütőpor
- 4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)
A sütőtökkrémhez:
- 25 dkg sütőtökpüré
- 1 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- fél mk. őrölt fahéj
- fél mk. őrölt gyömbér
- 2 csapott ek. liszt
A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.
A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.
Édesburgonya-fasírt
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 5 dkg feta sajt
- só, bors
Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat.