nlc.hu
Gasztro
Ne hagyd ki! Tejszínhabos-sütőtökös pite

Ne hagyd ki! Tejszínhabos-sütőtökös pite

A legnépszerűbb őszi alapanyag a sütőtök. Millióféle ételt készíthetünk belőle, ha nem csak szimplán megsütve szeretnénk kikanalazni a héjából. Ha pedig sütisütésre vetemednénk, akkor az mindenképpen egy krémes sütőtökös pite legyen, tejszínhabbal jól megpakolva. Így még a sütőtököt ellenzők maroknyi táborát is sikerül meggyőznünk.

A sütőtök amellett, hogy édesen finom, nagyon jó hatással van az egészségünkre. Hihetetlenül magas béta-karotin tartalmának köszönhetően védi a látóidegeket, ezáltal jó hatással van a szem működésére is. Magas rosttartalma miatt pedig a bélműködést optimalizálja, és annak ellenére, hogy édes csemege, nem is vészes a kalóriatartalma.

A sütőtökös pite és társai

A sütőtökleves és a sütőtökös pite mára már klasszikusnak számítanak, emellett isteni saláták, köretek, mártogatósok és persze sütemények is készülhetnek sütőtökből. Ha nem tudnánk megenni tehát a sütőben sült tököt, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen számtalan lehetőségünk van a további felhasználásra. Desszert szekcióban a sütőtökös pite mellett őrülten finom a sütőtökös palacsinta, csokitorta sütőtökkel és persze a sütőtökös muffin is.

A tejszínhabos-sütőtökös pite hozzávalói

A tésztához:

  • 6 dkg barna cukor
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 2-3 ek. tej
  • 2 tojás

A krémhez:

  • 50 dkg megsütött sütőtök
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 kk. fahéj

Díszítéshez:

4 dl habtejszín

A tejszínhabos sütőtökös pite elkészítése

  • A tésztához a hozzávalókat elkeverjük és alaposan összedolgozzuk. A tejet kanalanként adagoljuk, attól függően, mennyit vesz fel a sütőtökös pite tésztája. Ha kész a tészta, hűtőbe tesszük.
  • A krémhez a sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd feltesszük főni a cukorral és a tejjel. Ha megfőtt, összeturmixoljuk teljesen pürésre.
  • A piteformát kivajazzuk, és a kinyújtott tésztát a formába nyomkodjuk úgy, hogy a szélére is jusson. Villával megszurkáljuk. Egy sütőpapírral beborítjuk a tésztát, babot vagy sütőgyöngyöt teszünk rá nehezéknek, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük.
  • A sütőből kivéve eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt.
  • A habtejszínt kemény habbá verjük, és tálaláskor a sütőtökpitére halmozzuk.
  • A tejes tökpüréhez adjuk a tojásokat, a csipet sót és a fahéjat, alaposan elkeverjük, az elősütött pitetésztára terítjük, és további 30 percet sütjük 160 fokos sütőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top