Az őszi erdő, és így a piacok standjai is szinte ontják magukból novemberben is a különféle gombaféléket. Levesek, köretek, raguk tökéletes alapja lehet a gomba. Tinóru, vargánya, szegfűgomba vagy tőkegomba az őszi erdők kincsei, persze ha valaki nem egy erdei kirándulást követően áll neki leves főzni, bármelyik szupermarketben talál csiperkegombát, ami ugyanúgy tökéletes lehet egy gombakrémleveshez.
Gombakrémleves & CO.
Az elsődleges, hogy az erdőben szedett gombák mindegyikét vizsgáltassuk be szakértővel, akkor is, ha magunk amatőr gombászok vagyunk, kézikönyvekkel felszerelkezve. A legtöbb fővárosi és megyeszékhelyen a vásárcsarnokokban nyitvatartási időben lehetőség van a gombák bevizsgálására.
Ha nálunk a bevizsgált zsákmány, irány a konyha, és a nap bármely szakára készíthetünk gombával valami finomságot: legyen az kiadós gombás rántotta, gombás-csirkés tészta, vagy egy selymes gombakrémleves.
Zöldfűszeres gombakrémleves hozzávalói:
- 70 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- olaj
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 dl főzőtejszín
- 6 dl víz
A zöldfűszeres gombakrémleves elkészítése
- A vöröshagymát finomra vágjuk és olajon megdinszteljük. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a vékonyra szelt fokhagymagerezdeket is. Közben a gombákat megmossuk és felcsíkozzuk.
- A megtisztított, felszeletelt gombát a hagymával együtt lepirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és a vízzel.
- A levest sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kakukkfű levélkéit és a gombákat puhára főzzük. Ha kész, botmixerrel pürésítjük.
- Tálalás előtt megszórjuk a felaprított friss petrezselyemmel, és levesbetéttel tálaljuk.
Legjobb levesbetétek gombakrémleveshez
A legkézenfekvőbb, ha levesfőzés előtt félreteszünk pár szem gombát, s majd fokhagymás olajon ezt pirítjuk meg levesbetétnek a gombakrémleveshez. De nagyot alakíthatunk parmezán- vagy baconchipsszel, pirított sonkával és teljes kiőrlésű, magos kenyérből készült kenyérkockákkal is.