A klasszikus karácsonyi sütik mellett pont elfér még egy ilyen csodaszép torta. Le sem tudjuk majd venni a szemünket róla.
Hozzávalók:
- 350 g mandarin (kb. 4-6 db)
- 2 rúd fahéj
- 6 db nagy tojás
- 225 g világos nádcukor (muscovado)
- 50 g gluténmentes sima liszt
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 250 g őrölt mandula
Az öntethez:
- 2 gránátalma kifacsart leve
- 50 g porcukor
- 2 teáskanál narancsvirágvíz (ázsiai boltokban kapható)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A díszítéshez:
- 4 evőkanál baracklekvár (sima állagú, gyümölcshús nélküli)
- 1 gránátalma magjai
- porcukor
A mandarinokat és a fahéjrudakat egy nagy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és másfél órán keresztül rotyogtatva megfőzzük a gyümölcsöket. Leöntjük a levet, és néhány percig hűlni hagyjuk a mandarinokat. A fahéjrudakat eltávolítjuk, a gyümölcsöket félbevágjuk, a magokat eldobjuk. A gyümölcsöt héjával együtt ételaprítóval pürésítjük, míg teljesen sima lesz, majd félretesszük.
A sütőt 180 °C fokosra előmelegítjük. Egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát sütőpapírral kibélelünk (az alját és oldalát is). Egy tűzálló keverőtálat forrásban lévő víz fölé helyezünk, és abban a cukrot és a tojásokat elektromos kézi habverővel 5 percig keverjük, míg világos színű és krémszerű állagú lesz. Egy nagy előkészítő tálba beleszitáljuk a sima lisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a mandulát és a mandarinpürét. Ebbe finom mozdulatokkal belehajtogatjuk a tojás-cukor keveréket, és addig hajtogatjuk, míg sima lesz.
A keveréket a sütőformába öntjük, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük, és még körülbelül további 30 percig sütjük. Akkor lesz kész, amikor a sütemény közepébe szúrt fémtűt tisztán ki lehet húzni. A sütőformában 15 percig hűlni hagyjuk, majd hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Az öntet elkészítéséhez a gránátalmalevet és a cukrot közepes lábasban összekeverjük, majd a tűzre tesszük és felforraljuk, ezután a lángot kisebbre vesszük, és további 2 percig rotyogtatjuk. Ezután levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet és a vaníliakivonatot. Egy cukrászecsettel a tortára felvisszük a gránátalmaöntetet.
Egy lábosban a baracklekvárt és egy evőkanál vizet addig melegítünk, míg sima állagú lesz, majd ezt is rákenjük a tortára. A gránátalmamagokat körben a torta szélére helyezzük, végezetül porcukorral finoman meghintjük. A tortát befőttel, kompóttal és tejszínnel tálalhatjuk.
A recept a Food Networkon futó Ünnepi sütőbajnokság című sorozatból származik. Aki még nem tudja, mivel kápráztassa el idén karácsonykor a családját vagy a vendégeket, még időben inspirálódhat a sorozatból! A műsor decemberben hétköznapokon 19:00 órától látható a csatornán. 9 cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár forró téli italokról, nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről.