Nincs még késő beiktatni 1-2 extra sütit: ha kifutottál az időből, vagy csak szeretnél még valami apró édes, illetve sós sütit is kínálni a családnak és a vendégeknek a hagyományos karácsonyi sütik mellé, akkor pontosan ezekre a receptekre van szükséged. Egyszerű alapanyagok, gyors elkészítés: és már készen is vannak az ünnepi menü finom kiegészítői.
Baconös tekercs
Hozzávalók:
- egy csomag leveles tészta
- 10-15 dkg bacon
- 1 tojás
- szezámmag
A leveles tésztából 10-12 cm hosszú, kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, és ugyanilyen hosszú csíkokra szeleteljük a bacont is.
Ráfektetjük a bacont egy levelestészta-csíkra, és néhányszor megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas–aszalt szilvás keksz
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 80 g porcukor
- 80 g puha aszalt szilva (mag nélkül)
- 1 tojás
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek. muscovado cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
Az asztalt szilvát finomra aprítjuk. Kézimixer segítségével a vajat a porcukorral, a sóval és a vanília kikapart magocskáival krémes-habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk a tojást, majd amikor ez teljesen elvegyül a cukros vajban, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk az aszaltszilva-darabkákat is. Néhány másodperc alatt az egészet könnyen formázható masszává keverjük, amit ezután legalább 30 percre hűtőbe rakunk.
A fahéjat elkeverjük a muscovado cukorral.
Az aszalt szilvás kekszmasszából diónyi gombócokat formálunk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban. A gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, egy pohár aljával mindegyiket lelapítjuk egy kicsit, és 180 °C-ra előmelegített sütőben a kekszeket kb. 8 perc alatt készre sütjük.
Mákos-citromos keksz
Hozzávalók:
- 1,5 csésze cukor
- 2 csésze liszt
- 2 tojás
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 2 ek. mák
- 60 ml citromlé
- 2 ek. reszelt citromhéj
- 225 g vaj
- 1 tk. sütőpor
A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.
Diós-gorgonzolás keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 8 dkg puha vaj
- 10 dkg gorgonzola
- 10 dkg búzaliszt
- 2 csipet só
- 10 dkg darált dió
A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Kókuszos csokilabda
Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:
- 190 g vaj
- 200 g cukor
- 40 g kakaópor (nem cukrozott)
- 65 g étcsoki
- 3 db tojás
- 100 g liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 1-2 ek. narancs- vagy baracklekvár
- 10 dkg kókuszreszelék
- tortadara
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki. A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és az étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.) Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle. Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.
Sonkás sajtgolyó
Hozzávalók:
- 15 dkg sajt (nálam gouda)
- 2 tojás
- kevés só
- 130 g liszt
- 10 dkg sonka
- néhány levél bazsalikom
- 1-1 mini mozzarellagolyó – elhagyható
- olaj a sütéshez
Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük.
A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a felaprított bazsalikomleveleket és a sót, és összegyúrjuk.
Gombócokat formázunk belőle, közepükbe egy kis darab sonkát (és esetleg egy mini mozzarellagolyót) teszünk, majd forró olajban kisütjük.
Túrós stangli
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 tk. só
- 1 tojás a lekenéshez
- 5-10 dkg reszelt gouda/cheddar sajt
A vajat, a lisztet, a túrót és a sót egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Ha túl „leveses” a túró, és kicsit ragad a massza, 1-2 evőkanál lisztet még adhatunk hozzá. Ha nem ragad, betesszük a hűtőbe 10 percre.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit. A sajtot lereszeljük, a tojást felütjük. Előkészítünk gyúródeszkát és sodrófát.
Pont letelik a 10 perc, vehetjük is elő a hűtőből a tésztát. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojással és megszórjuk a sajttal, majd kb. 1-1,5 cm széles és 8-10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
15-20 perc alatt készre sütjük.
Nutellás minimuffin
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 200 g liszt
- 3 mk. sütőpor
- 1 dl tejszín
- 100 g (mogyorós) tejcsokoládé
- 100 g (olvasztott) vaj
- 1 ek. tej
- 3 tojás
- 1 mk. só
- 100 g (finom szemcséjű) cukor
- 50 g (süthető csokoládécseppek) Nutella
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, majd keverjük bele az olvasztott vajat. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött 1 evőkanál tejjel. Az olvasztott csokoládét és a NUTELLA®-krémet adjuk a tojásos-tejszínes-vajas keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. A keverékkel töltsük háromnegyedig a muffinformákat vagy papírkapszlikat. A tetejére szórjunk csokoládécseppeket. Süssük körülbelül 20 percig.