Gasztro

Ez még belefér: villámgyors édes és sós falatok az utolsó pillanatra

Last minute sütiket hoztunk, amelyeket pillanatok alatt el tudtok készíteni. Csupán egyetlen óra alatt könnyedén össze tudsz dobni egy sós és egy édes vendégváró falatot is.

Nincs még késő beiktatni 1-2 extra sütit: ha kifutottál az időből, vagy csak szeretnél még valami apró édes, illetve sós sütit is kínálni a családnak és a vendégeknek a hagyományos karácsonyi sütik mellé, akkor pontosan ezekre a receptekre van szükséged. Egyszerű alapanyagok, gyors elkészítés: és már készen is vannak az ünnepi menü finom kiegészítői. 

 

Baconös tekercs

Hozzávalók: 

  • egy csomag leveles tészta
  • 10-15 dkg bacon
  • 1 tojás
  • szezámmag

A leveles tésztából 10-12 cm hosszú, kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, és ugyanilyen hosszú csíkokra szeleteljük a bacont is. 

Ráfektetjük a bacont egy levelestészta-csíkra, és néhányszor megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Fahéjas–aszalt szilvás keksz

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 300 g liszt
  • 100 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 80 g puha aszalt szilva (mag nélkül)
  • 1 tojás
  • ½ vaníliarúd kikapart magocskái
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 ek. muscovado cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Az asztalt szilvát finomra aprítjuk. Kézimixer segítségével a vajat a porcukorral, a sóval és a vanília kikapart magocskáival krémes-habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk a tojást, majd amikor ez teljesen elvegyül a cukros vajban, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk az aszaltszilva-darabkákat is. Néhány másodperc alatt az egészet könnyen formázható masszává keverjük, amit ezután legalább 30 percre hűtőbe rakunk.
A fahéjat elkeverjük a muscovado cukorral.
Az aszalt szilvás kekszmasszából diónyi gombócokat formálunk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban. A gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, egy pohár aljával mindegyiket lelapítjuk egy kicsit, és 180 °C-ra előmelegített sütőben a kekszeket kb. 8 perc alatt készre sütjük.

Mákos-citromos keksz

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze cukor
  • 2 csésze liszt
  • 2 tojás 
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 2 ek. mák
  • 60 ml citromlé
  • 2 ek. reszelt citromhéj
  • 225 g vaj
  • 1 tk. sütőpor

A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.

 

Diós-gorgonzolás keksz

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 8 dkg puha vaj
  • 10 dkg gorgonzola
  • 10 dkg búzaliszt
  • 2 csipet só
  • 10 dkg darált dió 

A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.

Kókuszos csokilabda

Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:

  • 190 g vaj
  • 200 g cukor
  • 40 g kakaópor (nem cukrozott)
  • 65 g étcsoki 
  • 3 db tojás
  • 100 g liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1-2 ek. narancs- vagy baracklekvár 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • tortadara

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki.  A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és az étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.) Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle.  Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.

Sonkás sajtgolyó

Hozzávalók:

  • 15 dkg sajt (nálam gouda)
  • 2 tojás
  • kevés só
  • 130 g liszt
  • 10 dkg sonka
  • néhány levél bazsalikom
  • 1-1 mini mozzarellagolyó – elhagyható
  • olaj a sütéshez

Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük.
A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a felaprított bazsalikomleveleket és a sót, és összegyúrjuk.
Gombócokat formázunk belőle, közepükbe egy kis darab sonkát (és esetleg egy mini mozzarellagolyót) teszünk, majd forró olajban kisütjük. 

Túrós stangli

Hozzávalók:

  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 tk. só
  • 1 tojás a lekenéshez
  • 5-10 dkg reszelt gouda/cheddar sajt

A vajat, a lisztet, a túrót és a sót egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Ha túl „leveses” a túró, és kicsit ragad a massza, 1-2 evőkanál lisztet még adhatunk hozzá. Ha nem ragad, betesszük a hűtőbe 10 percre.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit. A sajtot lereszeljük, a tojást felütjük. Előkészítünk gyúródeszkát és sodrófát.
Pont letelik a 10 perc, vehetjük is elő a hűtőből a tésztát. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojással és megszórjuk a sajttal, majd kb. 1-1,5 cm széles és 8-10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
15-20 perc alatt készre sütjük.

Nutellás minimuffin

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 200 g liszt
  • 3 mk. sütőpor
  • 1 dl tejszín
  • 100 g (mogyorós) tejcsokoládé
  • 100 g (olvasztott) vaj
  • 1 ek. tej
  • 3 tojás
  • 1 mk. só
  • 100 g (finom szemcséjű) cukor
  • 50 g (süthető csokoládécseppek) Nutella

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, majd keverjük bele az olvasztott vajat. A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött 1 evőkanál tejjel. Az olvasztott csokoládét és a NUTELLA®-krémet adjuk a tojásos-tejszínes-vajas keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. A keverékkel töltsük háromnegyedig a muffinformákat vagy papírkapszlikat. A tetejére szórjunk csokoládécseppeket. Süssük körülbelül 20 percig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top