Ha kész a zserbó, a mákos guba és a bejgli is, de még szeretnél valami különlegesen finomat készíteni, akkor készítsd el a német karácsonyi sütit, a stollent!
Hozzávalók
- 50 dkg búzaliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen)
- 1 dl rum
- 5 dkg mandula (egész vagy szeletelt)
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
Az aszalt gyümölcsöket és az egész mandulát felaprítjuk, a mazsolát legalább 30 percig rumba áztatjuk. Elmorzsoljuk a langyos, pici cukorral elkevert tejben az élesztőt, és felfuttatjuk.
A puha vajhoz hozzáadjuk a tojást, a narancs és citrom héját, a mézesfűszert, és a felfuttatott élesztőt, majd a lisztet és a vaníliás cukrot, és összegyúrjuk, dagasztjuk néhány percig.
Lecsepegtetjük a mazsolát, és az aszalt gyümölcsökkel és a mandulával együtt a tésztához adjuk, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett felületen két részre vágjuk a tésztát, kicsit átgyúrjuk mindkét darabot, majd kinyújtjuk az egyik darabot – de nem túl vékonyra.
Ezután csinálunk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát behajtjuk a mélyedésig. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és pihentetjük 15 percig. 170 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, lekenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a porcukorral.