Félretettük most a mentes hétvégi menüket, ez most egy igazi mindenevőknek szóló hétvégi menü: van benne kenyér, hal, hús, tojás és cukor is, de persze nem maradnak ki a zöldségek-gyümölcsök sem a képletből. Nektek már csak be kell vásárolnotok, és jöhet is a hétvégi dőzsölés!
Croque Madame
Hozzávalók:
- fejeként 1 tojás
- kenéshez vaj
- pár szelet kenyér
- ízlés szerint sonka
- ízlés szerint sajt
A kenyeret felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk, majd 2-3 percig sütjük az oldalakat. Ezután jöhet rá a sonka és a sajt, majd a tetejére a serpenyőben megsütött tükörtojás.
Körte roqueforttal – a tökéletes előétel, ha nem vagytok levesesek
Hozzávalók:
- 6 körte
- 15 dkg roquefort sajt
- 5 dkg fenyőmag
- 1 dl fehérbor
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat eltávolítjuk. Sütőtálba tesszük őket vágott felükkel felfelé, és a magház helyére szétmorzsolt roquefort sajtot teszünk. Megszórjuk fenyőmaggal, aláöntjük a bort, és alufóliával fedjük le a tálat. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Norvég halleves
Hozzávalók:
- 60 dkg tőkehalfilé
- 3 tk. barnacukor
- 4 ek. fehér borecet
- 1,5 l zöldség alaplé
- 1 póréhagyma
- 1 fehérrépa
- ízesítéshez őrölt bors
- 6 dkg vaj
- ízesítéshez petrezselyem
- 2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 3 dl crème fraiche
- ízesítéshez só
A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.
Svéd húsgombóc
A húsgolyókhoz:
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej hagyma
- 1-2 ek. mustár
- szerecsendió, só, bors
A mártáshoz:
- 100 g vaj
- 100 g búzaliszt
- 4 dl alaplé
- 2,5 dl tejszín
- 2-3 ek. szójaszósz
- 1 cs. petrezselyem
- só, bors
A burgonyához:
- 7 közepes burgonya
- 1 cs. petrezselyem
- só, bors
A vörös áfonyás szószhoz:
- 2 dl vörösáfonya-lekvár
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 1,5 dl almalé
A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.
A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.
Narancsos kenyérpuding
Hozzávalók a kenyérpudinghoz:
- maradék száraz kenyér (legalább 25 dkg)
- 10 dkg vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 2 dl tej
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 4 tojás
- 2 dl zsíros tejszín
- 3 ek. méz
- 1 csipetnyi fahéj
- aszalt áfonya, barack és szilva
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vegyél elő egy nagy tűzálló edényt. Vágd össze a kenyereket 1×1 centiméteres kis kockákra. Az edényt vajjal kend ki, és szórd bele a kenyérkockákat. A tojásokat üsd fel, kapard bele a vaníliát, öntsd hozzá a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a narancs reszelt héját, a mézet és a csipetnyi fahéjat, majd öntsd rá a tálba a kenyérkockára, és szórj rá aszalt gyümölcsöket. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sül.
Nutellás forró csoki
Hozzávalók (egy adaghoz):
- 240 ml tej
- 2,5 ek. Nutella
- 1 ek. kakaó
- egy kis csipet só
Egy kisebb serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat, és közepes lángon felhevítjük őket. Egy csészébe öntjük a forró csokit, tejszínhabbal és csokireszelékkel tálaljuk.
Kuszkusz céklával és sült sajttal
Hozzávalók 4 főre:
A kuszkuszhoz:
- 150 g nyers cékla, meghámozva
- 100 g puyi lencse, megfőzve
- 1 sonkahagyma, finomra vágva
- 10 g friss gyömbér, lereszelve
- 100 g csemegeuborka, felkockázva
- 20-20-20 g kapor-, menta- és petrezselyemlevél, durvára vágva
- fél ek. vörösborecet
- 2 ek. olívaolaj
- frissen facsart citromlé (opcionális)
- pita
A sült céklához:
- 400 g cékla, kb. azonos méretűek (nem kell meghámozni!)
- olívaolaj
A fűszeres magokhoz:
- 30-30 g napraforgómag és tökmag
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. római kömény
- egy csipet Cayenne-bors
A halloumihoz:
- 300 g halloumi, szeletekre vágva
- 2 ek. olívaolaj
Lencsés céklás „kuszkusz”: Meghámozzuk a céklát, és apró darabokra vágjuk. Mixerrel egészen apró darabokra aprítjuk. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük (a céklakuszkusz hozzávalóit), a citromlé és a pita kivételével. Ízlés szerint ízesítjük, a citromlevet is hozzáadhatjuk, majd lehűtjük.
Sült cékla: Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. A céklákat fóliába tekerjük, és 30-40 percig sütjük, amíg eléggé megpuhulnak (beléjük tudunk szúrni egy kést). Kivesszük a céklákat a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Amikor kicsit már kihűltek, lehúzzuk a héjukat. Ehhez a művelethez használhatunk gumikesztyűt is, ha a cékla még túl forró. Falatnyi darabokra vágjuk, meghintjük olívaolajjal, és félretesszük.
Fűszeres magok: A hozzávalókat egy tepsibe tesszük, és egy nagy csipet sóval ízesítjük. 5-10 percig sütjük, amíg a magok aranyszínűek lesznek.
Halloumi: Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 2-3 percig sütjük a sajtszeleteket, amíg aranyszínt kapnak. A sütési idő alatt egyszer megfordítjuk őket. Azonnal tálaljuk a sült céklával, a lencsés céklakuszkusszal és a pitával.