A klasszikus hétvégi menüt egy kicsit pihentetjük, az továbbra is az anyukák és a nagymamák specialitása marad, helyette most éppen nekik kedveskedve egy remek anyák napi menüvel készülünk a hétvégére. Az sem baj, ha nem sikerül mindent elkészíteni, egy-egy fogásnak is biztos, hogy nagyon fognak örülni az ünnepeltek.
Pezsgős palacsinta
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl száraz pezsgő
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 ek. olaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. reszelt narancshéj
- eperlekvár
- csipet só
Mérd ki a tejet, robotgéppel sorrendben keverd el benne egyesével a tojásokat, a cukrot, az olajat, a sót, a lisztet, majd a sütőport, legvégén pedig a narancshéjat. A hagyományos palacsintatésztánál sűrűbb keveréket kell kapnod. Hagyd pihenni 15 percet, majd add hozzá a pezsgőt is. Ha szükséges, sűrítsd még kevés liszttel.
Forrósítsd fel a palacsintasütőt, és egyesével süsd meg a megszokotthoz képest kicsit vastagabb palacsintákat.
Az eperlekvárt melegítsd fel, de épp csak hogy meleg legyen, semmiképp se forrjon föl. Locsold meg vele a csúsztatott palacsintákat. Tortaszerűen szeletelve kínáld.
Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szál zsenge répa (30 dkg)
- 2 zsenge karalábé
- 3 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 8 zsályalevél
- só, fehér bors
- 4 ek. vaj
- fél dl száraz fehérbor
- 1 liter zöldségalaplé vagy víz
- 1 tk. római kömény
- 2,5 dl főzőtejszín
A gombóchoz:
- 25 dkg túró
- 3,5 dkg búzadara
- 1 nagy tojás
- fél csokor snidling
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. 2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk. A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.
Gombás bundában sült karaj
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertéskaraj (6-7 dkg-os szeletekre vágva)
- só, fehér bors
- 6 tojás
- 5 ek liszt + a beforgatáshoz
- 2 ek. étkezési keményítő
- fél dl főzőtejszín
- fél dl tej
- 2 szál újhagyma
- 10 dkg shíitake vagy csiperkegomba
- 2 ek. vaj
- napraforgóolaj a sütéshez
A körethez:
- 2 fej saláta
- 5 dl natúr joghurt
- 2 ek. dijoni mustár
- 1 tk. őrölt kömény
- 3 ek. fehérborecet
- 1 gerezd fokhagyma
A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A gombát apróra vágjuk, az újhagymát apró kockákra daraboljuk, majd a vajon megpároljuk. Rádobjuk a gombát, és megpirítjuk. Az egész tojásokat felverjük, hozzákeverjük az 5 evőkanál lisztet, az étkezési keményítőt, a tejszínt, a tejet, illetve a gombás részt. A karajokat lisztbe mártjuk, majd a gombás masszába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük. A körethez a fejes salátát megmossuk, négyfelé vágjuk, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a dijoni mustárral, a sóval, az őrölt köménnyel, a fehérborecettel és a zúzott fokhagymával, végül tálaláskor a fejes salátára öntjük.
Epres süti
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 13 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tk. folyékony piros ételfesték
- 40 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl epres joghurt
- 4 ek. cukor
- 1 tasak főzés nélküli zselatinpor
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. Verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át háromszor a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojásos masszához, adjuk hozzá a csipet sót és az ételfestéket. Keverjük el alaposan, de óvatosan! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18×30 cm-es, szögletes tepsit, öntsük bele a tésztát, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk kihűlni. A mascarponét keverjük el a cukorral, a joghurttal, elektromos habverővel dolgozzuk bele a főzés nélküli zselatint. Az eper harmadát vékonyan szeleteljük fel. A piskótát vízszintesen vágjuk ketté, kenjük meg a mascarponés krém felével, helyezzünk rá egy réteg szeletelt epret. Borítsuk be a másik piskótalappal, ezt is kenjük meg krémmel, majd halmozzuk rá a maradék, negyedelt epreket. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe, utána szeleteljük.
Aszalt paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg széles metélt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek szárított kakukkfű
- 1-2 db szardella (elhagyható)
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.