Vannak nagy kedvenceink a klasszikus hétvégi menük között is, de jó néha egy kicsit újítani, eltérni a húsleves-rántott hús kombinációtól egy-egy hétvégi menü erejéig. Ez a mostani menü pont ilyen. Ha valamit, ezt a hétvégi menüt mindenképpen főzzétek végig gyereknap alkalmából! Kétféle édesség is van benne, amiért biztos, hogy a gyerekek is odalesznek. És akkor a vacsorára betervezett hamburgerről még nem is beszéltünk…
Fahéjas muffin
A tésztához:
- 24 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 tk. sütőpor
- fél mk. szerecsendió
- csipet só
A forgatáshoz:
- 6 dkg cukor
- fél tk. őrölt fahéj
- 6 dkg olvasztott vaj
175 fokra melegítsd elő a sütőt. A tepsi 12 mélyedését vékonyan vajazd ki.
Keverőtálban keverd össze a száraz hozzávalókat, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót és a sót. Egy másik edényben robotgéppel kissé verd föl a tojást, továbbra is keverés mellett, öntsd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. A muffin folyékony hozzávalóit öntsd a lisztes keverékhez. Kevergesd, de nem baj, ha picit csomós marad.
Oszd el a tésztát a 12 mélyedésben, told a sütőbe, majd süsd 20-25 percig. Közben a fahéjat keverd a cukorhoz, a vajat olvaszd fel. A vajat locsold a sütőből kivett forró muffinokra, majd forgasd egyesével a fahéjas cukorba. A muffinokat nagyobb tányérra helyezve vagy papírral bélelt tálcán kínáld.
Fetás spenótkrémleves
Hozzávalók:
- 100 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 200 ml zöldségalaplé vagy víz
- 200 g feta
- frissen reszelt szerecsendió
- 500 g friss spenótlevél
- 4 tk. lenmag
A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.
A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségalaplevet, valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.
A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal, valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 közepes padlizsán
- só
- 2 dkg durumliszt
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
- 10 dkg füstölt-főtt sonka
- 10 dkg gouda sajt
A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.
Görög rétes
Hozzávalók:
- 18 dkg cukor
- 3 tojás
- 5 dl tej
- 5-6 dkg (olvasztott) vaj
- 8 réteslap
- 1 narancs reszelt héja
- a tetejére (fahéjjal) porcukor
- 10 dkg búzadara
Keverjük robotgéppel krémesre a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a búzadarát is. Egy kevés tej hozzáadásával keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is hozzáöntve alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé. Ízesítsük a narancs lereszelt héjával.
Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Amikor kissé kihűlt, szórjuk meg porcukorral, fahéjjal.
Házi hamburger
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 császárzsemle
- 4 tojás
- 4 hamburger-húspogácsa (40 dkg darált marhahús előző este sóval, borssal, pár csepp Worchestershire-szósszal és 1 tk. mustárral elkeverve)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg liszt
- étolaj
- ketchup, mustár a tálaláshoz
A hagymát kockázzuk fel, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges zsiradékot. A laposra formázott húspogácsákat forró, olajjal megkent serpenyőben süssük készre, a zsemlék vágott felét is pirítsuk meg. A tojásokból süssünk frissen a tálalás előtt tükörtojást. A zsemlékre helyezzünk 1-1 kisült húspogácsát, 1 tükörtojást, szórjuk meg a pirított hagymával, ízesítsük ketchuppel, mustárral, és azonnal tálaljuk.