Az NLCafé szerkesztőségében néha szeretjük végigböngészni a korábbi hétvégi menüajánlatainkat, mi az, amit szívesen megfőznénk újra. Most egy olaszos válogatással készültünk, mert odavagyunk az olyan konyháért, aminek lelke és íze is van.
Fetakrémes, paradicsomos bruschetta
Hozzávalók:
1-2 csipet só
ízlés szerint bors
4 kk. olívaolaj
pár levél bazsalikom
100 g feta
2-3 ek. mascarpone
1 kk. fehér borecet
1 baguette
Elkészítés:
Vágjuk fel nagyon apróra a paradicsomot, locsoljuk meg borecettel és olívaolajjal.
Turmixoljuk össze a fetát, a mascarponét, és ízesítsük sóval, borssal, egy kevés citromlével. Pirítsuk meg a bagettszeleteket, majd kenjük meg a fetakrémmel, és tegyük rá a feldarabolt paradicsomot. Tálaláskor díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel, és meglocsolhatjuk egy csöppnyi olívaolajjal is.
Bodzás sültparadicsom-leves
Hozzávalók:
ízesítéshez só
ízesítéshez őrölt bors
4-5 ek. olívaolaj
1 kg paradicsom
1 citrom leve
2 dl bodzaszörp
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.
Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg tagliatelle (szélesmetélt)
50 dkg krumpli
25 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 szál szárzeller
50 dkg paradicsom
10 dkg szalonna
1 nagy csokor bazsalikom
5 dkg parmezán
extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.
Pohárkrém csokis meggylekvárral
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
A csokis meggylekvár:
20 dkg meggy
5 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
A krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
2 dl hideg habtejszín felverve
A díszítéshez:
2-3 kocka étcsokoládé
pár szem meggy
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.