Még csak június eleje van, de már tombol a gyümölcsszezon. A nagy meleg miatt szinte egyszerre érett be minden kerti finomság. Épp hogy megsütöttük a kedvenc epres sütinket, máris ontják a meggyet és a cseresznyét a zöldséges standok.
Mindenünk a cseresznye
A cseresznye tud őrületesen ropogós és édes lenni, de persze nem csak ezért ajánlott a fogyasztása. A cseresznye egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható: antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatású. Magas rosttartalma miatt pedig kiválóan alkalmas székrekedés ellen.
Cseresznyebefőtt
Ha már elkészítettünk a család kedvenc cseresznyés sütijét, és túl vagyunk egy hűsítő és cukormentes házi cseresznyés jégkrémen is, mindenképpen gondoljunk a téli hónapokra is. Ilyenkor ugyanis jó, ha a kamra polcáról le tudunk emelni egy-egy cseresznyebefőttet. Íme a legegyszerűbb recept, hogy üvegbe zárjuk a nyarat:
Cseresznyebefőtt hozzávalói:
- 1 kg cseresznye
- 4 ek. cukor/üveg
- 2 dl víz/üveg
- A üvegeket csíramentesíteni kell: mikróban, forró vízben kifőzve, vagy akár mosogatógépben, lényeg, hogy hatásos legyen.
- A cseresznyét megtisztítjuk, alaposan átválogatjuk, és bő vízzel átmossuk. Ha a szárait is leszedtük, tegyük a cseresznyéket üvegekbe. Jól nyomkodjuk meg, hogy minél több férjen bele, és maximalizáljuk a helykihasználást.
- Szórjuk bele a cukrot az üvegekbe, öntsük fel teljesen vízzel, és alaposan zárjuk le.
- A megtöltött befőttes üvegeket állítsuk egy vízzel telt tepsibe, majd 40 percig sütőben melegítsük 180-190 fokon.
- Ha kihűltek a befőttek, készen is vannak.