Gasztro

Új kártevő pusztít Magyarországon

A távol-keleti muslica súlyos károkat okozhat a bogyós gyümölcsösökben, idén pedig kedvez az időjárás a fajnak.

A pettyesszárnyú muslica távol-keleti eredetű, de 2008-ban feltűnt Olaszországban, Spanyolországban, Észak-Amerikában, és néhány éven belül súlyos károkat okozott a bogyós gyümölcsösökben.

Kiss Balázs, az MTA Növényvédelmi Intézetének főmunkatársa az Inforádióban azt mondta, a pettyes szárnyú muslicák azért veszélyes kártevők, mert a nálunk honos muslicákkal ellentétben kemény, fűrészes tojócsövük van, amellyel az érésben lévő vagy ép gyümölcsökbe helyezik a tojásaikat.

A gyümölcsben kikelő lárvák pár nap alatt fogyasztásra alkalmatlanná teszik a gyümölcsöket a furkálásukkal. Emellett káros élesztőgombákat is terjesztenek a termésben. Elsősorban a szamócát, a cseresznyét, a meggyet, a málnát és az áfonyát veszélyeztetik.

Bár a magyarországi klíma nem ideális a fajnak, a csapadékos nyarakon képes a fennmaradásra. Vagyis 2014 és 2016 után idén is minden adott ahhoz, hogy nagy károkat okozzon a muslica. Intő jel, hogy rovarok most minden eddiginél korábban megjelentek a hazai csapdákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top