Ezzel a hétvégi menüvel mindenki boldog lesz, van benne ugyanis minden, mi szem-szájnak ingere: finom, foszlós kalács reggelire, különleges leves és cseppet sem hagyományos sült, halas fogás és isteni torta – hiszen a desszert sosem maradhat ki –, vitaminbombának pedig egy kis saláta. Tehát kötényt fel, és irány a konyha!
Foszlós-vajas kalács
Nincs is csábítóbb, mint egy friss, langyos, házilag sütött kalács. Egy adag házi lekvárral még lehet emelni a reggeli fényét!
Hozzávalók (4 adag):
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 30 g élesztő
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 80 g vaj
- 1 kk. só
- 3,5 dl tej
A tetejére
- 1 tojássárgája
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.
Batyus leves
A leves elengedhetetlen, de a szokványos recepteket könnyen meg lehet unni. Nos, ez a batyus verzió kicsit időigényes, cserébe viszont csöppet sem hétköznapi, ráadásul finom és laktató. Télen kész főnyeremény, ne légy rest, próbáld ki!
Hozzávalók (4 adag):
A leveshez
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. fűszerpaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma (kockára vágva)
- 3 sárgarépa (kockára vágva)
- 2 fehérrépa (kockára vágva)
- 20 dkg karfiol
- 10 dkg konzerv zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- babérlevél ízlés szerint
- tárkony ízlés szerint
- 1 ek. finomliszt
- 1 dl tejföl
- 2 l víz
A batyukhoz
- 20 dkg darált sertéshús
- majoránna ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 2 ek. víz
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!
Tejfölös tepsis hal
Ha szereted a halat, de már nem tudod hogy variálni, akkor éppen neked szól ez a recept. Tejfölt és tepsit elő!
Hozzávalók (3 adag):
- 3 pangasius (halfilé)
- 2 egész tojás
- 2-3 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 gerezd fokhagyma (elmaradhat)
- só, bors, petrezselyemzöld (vagy a kedvenc halfűszerünk)
- olaj
- 3-4 ek. prézli
- 3 dkg vaj
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.
Fügelekvárral sült sertéscomb
A sültekhez különösen jól illenek az édes ízek, ezért érdemes ezt a párosítást kipróbálni. Köretnek pedig hoztunk mellé egy salátát is.
Hozzávalók (6 adag):
A sült húshoz
- 1,2 kg sertéscomb
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 ek. balzsamecetes fügelekvár
- 3 szál rozmaring
- 4 kis fej vöröshagyma
- 4 szem füge
- 6 gerezd fokhagyma
A mártáshoz
- 1 ek. puha vaj
- 1,5 dkg finomliszt
- 2 ek. fügecsatni
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók (4 adag):
A salátához
- 1 közepes narancs
- 2 közepes kivi
- 10 dkg salátakeverék (endívia, jégsaláta, radicchio)
- 1 közepes sárgarépa
- 4 koktélparadicsom
- fél gránátalma
Az öntethez
- 2 ek. olívaolaj
- fél citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint
A tálaláshoz
- 10 dkg mandula
- 2 ek. tökmag
- 2 tk. chiamag
- 1 ek. gojibogyó
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.
Gombás bulgur paradicsommal és sajttal
A bulgurt nem ördöngösség elkészíteni, és ezerféleképpen lehet variálni. Ha nem fogyasztasz húst, nyugodtan kihagyható belőle a füstölt szalonna.
Hozzávalók (2 adag):
- 1 ek. olívaolaj
- 13 dkg bulgur (egy csészényi)
- 25 dkg gomba
- 2 kis vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 tk. ételízesítő (sómentes)
- fél csokor petrezselyem
- 3 ek. sűrített paradicsom
- 5 dkg sajt
- 2 dl víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.
Narancskrémes brownie torta
Ez aztán az isteni desszert: nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is. Kár lenne kihagyni!
Hozzávalók (8 adag):
A tésztához
- 120 g cukrozatlan kakaópor
- 150 g vaj
- 300 g cukor
- 120 g finomliszt (vagy darált mandula, dió)
- 6 tojás
- 1 dl napraforgóolaj
- 2 tk. vaníliaaroma
- chili ízlés szerint (őrölt, elhagyható)
- 1 ek. vaj (a tepsi előkészítéséhez)
- 1 ek. finomliszt (a tepsi előkészítéséhez)
A krémhez
- 3 dl narancslé (frissen facsart vagy jó minőségű dobozos)
- 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dkg krémsajt
- 2 dl habtejszín (felverve)
- 12 dkg fekete áfonya (vagy szőlő)
A tetejére
- 25 dkg fehér cukorfondant
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.
Cukkinis töltött gombafejek
Ez a töltött gomba remek, könnyű vacsora, és teljesen húsmentes!
Hozzávalók (4 adag):
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis cukkini
- 1 közepes piros kaliforniai paprika
- 8 dkg bulgur
- 2 ek. olívaolaj
- 15 dkg feta sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kis lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1,6 dl víz
A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.