Azt hiszem, néhány dologhoz meg kell hogy rágjon minket az idő vasfoga. Egy-egy Chanel parfümbe például egyszerűen bele kell öregedni. Például a numero ötösbe. Ugyanígy a vörös néhány árnyalatához is illik több tavaszt számlálni huszonötnél. És itt van a délutáni tea. Igen, ebben az ötórai teában van valami. Nem az eleganciára gondolok, hanem arra, hogy le tudjunk lassulni, meg tudjunk becsülni egy értékesebb teáskészletet, és tudjunk nyugton leülni a fenekünkre teázni.
Közben egy-egy miniszendvics. De mindenképpen keksz.
A keksz egyébként a legjobb dolog, ami történhet velünk. Mindenki szereti, nincs vele sok macera, van sós is belőle, ráadásul jó buli: kekszet a legjobb másokkal együtt sütni, sokfélét, összedobni a hozzávalókat, aztán elfelezni, pletykálni, pezsgőzni sütés közben.
Húsvétra is süssetek kekszet! Nagyszerű dolgunk van, Márk Szonja Kekszek című könyve nemrég jelent meg, a két kedvencemet hoztam belőle és egy igazi húsvéti meglepetést.
Áfonyás sajttortakeksz
Ez a töltelékes keksz egyszerűen az egyik legjobb, amit valaha ettem. A sütés közben a konyhát belengő mogyoróillat a bónusz.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
A tésztához:
- 250 g vaj,
- 100 g kristálycukor,
- 250 g nádcukor,
- 1 ek. tejföl,
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- ½ tk szódabikarbóna,
- ¼ tk. só,
- 310 g búzafinomliszt,
- 100 g aszalt áfonya
A töltelékhez:
- 250 g krémsajt,
- 25 g kristálycukor
Tedd fel főni a vajat egy kis lábasban és melegítsd addig, amíg aranybarna színe és mogyoróillata nem lesz. Ez eltart egy ideig, de ne hagyd ott, mert Murphy él – ha otthagyod, odaég. Ha kész, öntsd át egy tálba és hagyd hűlni kb. 30 percig.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki három tepsit sütőpapírral.
Elektromos habverővel vagy a robotgép krémkeverő karjával alaposan keverd ki a vajat a kétféle cukorral.
Add hozzá a tejfölt, a tojásokat, majd három részletben a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet. Dolgozd el benne az áfonyát.
A töltelékhez keverd simára a krémsajtot a cukorral.
Tegyél a tésztából a kezedbe egy fagylaltoskanálnyi adagot. Gyúrj belőle gombócot, lapítsd ki és a közepébe csomagolj be egy teáskanálnyi tölteléket, majd újra formázz gombócot a tenyered közt.
Helyezd a kekszeket a tepsikre, egymástól kb. 4 centire, mert a kekszek szétterülnek sütés közben. Süsd 14 percig, majd hagyd a tepsin kihűlni.
Baci di Dama
Az „asszony csókja” egy olasz édesség. Ez volt az első, amit megsütöttem Szonja könyvéből. Azóta sem tudok lejönni róla, éljen a mogyorókrém és a dolce vita! Mutatós, falatnyi, könnyű elkészíteni.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 190 g puha vaj,
- 120 g kristálycukor,
- 1 tojás,
- 120 g török mogyoró ledarálva,
- egy csipet só,
- 250 g búzafinomliszt,
- 100 g csokoládés mogyorókrém
Keverd ki alaposan a vajat a cukorral, add hozzá a tojást, majd a mogyoróval és a sóval elkevert lisztet. Ha sima a massza, vedd ki a tálból, csomagold fóliába és lapítsd koronggá. Tedd be a hűtőbe egy órára.
Formázz kis golyókat a masszából, helyezd el egy sütőpapírral kibélelt tálcára és rakd vissza a hűtőbe fél órára.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160 fokra) és bélelj ki két tepsit sütőpapírral.
Tedd a gombócokat a tepsikre, egymástól kb. 3 centi távolságra. A golyók sülés közben elterülnek és klassz félgömbök lesznek belőlük! Süsd kb. 20 percig. Épp csak a széle barnulhat meg egy picit sülés közben!
Ha a kekszek kihűltek, egy kiskanállal adagolj mogyorókrémet minden második keksz sima oldalára, majd ragaszd össze egy másikkal.
Kakaós fészek marcipántojással
Krumplinyomót kekszkészítéshez? Úgy bizony, erre lesz szükség! Ilyen kevés ráfordítással ekkora cukiságot még nem tettek asztalra, az biztos. A locsolók el fognak ájulni! Ezt nem én mondtam, ezt a kislányom mondta.
Hozzávalók (8 darabhoz):
A tésztához:
- 55 g puha vaj,
- 30 g kristálycukor,
- 1 tojássárgája,
- 70 g búzafinomliszt,
- 15 g cukrozatlan kakaópor,
- egy csipet só
A csokoládéganache-hoz:
- 50 g habtejszín,
- 50 g étcsokoládé felaprítva
Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojássárgáját. A lisztet szitáld át a kakaóval és a sóval, azután dolgozd össze ezeket.
Tegyél a krumplinyomóba 20-25 grammos adagokat a tésztából és nyomd ki egy sütőpapírral kibélelt tálkára. Egy villával formázz a reszelékből fészekformákat. Tedd egy órára a hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155 fokra) és teríts sütőpapírt egy tepsire. Rakosgasd rá a megkeményedett fészkeket, és süsd 10-12 percig.
A ganache-hoz forrald fel a tejszínt és a felét öntsd a csokoládéra. Keverd el egy kézi habverővel, majd öntsd rá a maradék tejszínt és dolgozd össze.
Ha a kekszek kihűltek, rakj egy-egy teáskanálnyi ganache-t a közepükbe.
A marcipánt színezd meg ételfestékkel és gyúrj belőle apró tojásokat. Helyezz két-három darabot a fészekbe, a csokoládékrémre, mielőtt az megdermedne.