nlc.hu
Gasztro
Húsvétra kekszet? Persze. A keksz olyan, mint egy jó tea: mindenre megoldás

Húsvétra kekszet? Persze. A keksz olyan, mint egy jó tea: mindenre megoldás

Húsvéti töltött kekszek, amiktől a locsolók elájulnak. Ezt nem én mondtam, ezt a kislányom mondta.

Azt hiszem, néhány dologhoz meg kell hogy rágjon minket az idő vasfoga. Egy-egy Chanel parfümbe például egyszerűen bele kell öregedni. Például a numero ötösbe. Ugyanígy a vörös néhány árnyalatához is illik több tavaszt számlálni huszonötnél. És itt van a délutáni tea. Igen, ebben az ötórai teában van valami. Nem az eleganciára gondolok, hanem arra, hogy le tudjunk lassulni, meg tudjunk becsülni egy értékesebb teáskészletet, és tudjunk nyugton leülni a fenekünkre teázni.

Közben egy-egy miniszendvics. De mindenképpen keksz.

A keksz egyébként a legjobb dolog, ami történhet velünk. Mindenki szereti, nincs vele sok macera, van sós is belőle, ráadásul jó buli: kekszet a legjobb másokkal együtt sütni, sokfélét, összedobni a hozzávalókat, aztán elfelezni, pletykálni, pezsgőzni sütés közben.

Húsvétra is süssetek kekszet! Nagyszerű dolgunk van, Márk Szonja Kekszek című könyve nemrég jelent meg, a két kedvencemet hoztam belőle és egy igazi húsvéti meglepetést.

Áfonyás sajttortakeksz

Áfonyás sajttortakeksz. (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)

Ez a töltelékes keksz egyszerűen az egyik legjobb, amit valaha ettem. A sütés közben a konyhát belengő mogyoróillat a bónusz.

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

A tésztához:

  • 250 g vaj,
  • 100 g kristálycukor,
  • 250 g nádcukor,
  • 1 ek. tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • ½ tk szódabikarbóna,
  • ¼ tk. só,
  • 310 g búzafinomliszt,
  • 100 g aszalt áfonya

A töltelékhez:

  • 250 g krémsajt,
  • 25 g kristálycukor

Tedd fel főni a vajat egy kis lábasban és melegítsd addig, amíg aranybarna színe és mogyoróillata nem lesz. Ez eltart egy ideig, de ne hagyd ott, mert Murphy él – ha otthagyod, odaég. Ha kész, öntsd át egy tálba és hagyd hűlni kb. 30 percig.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki három tepsit sütőpapírral.

Elektromos habverővel vagy a robotgép krémkeverő karjával alaposan keverd ki a vajat a kétféle cukorral.

Add hozzá a tejfölt, a tojásokat, majd három részletben a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet. Dolgozd el benne az áfonyát.

A töltelékhez keverd simára a krémsajtot a cukorral.

Tegyél a tésztából a kezedbe egy fagylaltoskanálnyi adagot. Gyúrj belőle gombócot, lapítsd ki és a közepébe csomagolj be egy teáskanálnyi tölteléket, majd újra formázz gombócot a tenyered közt.

Helyezd a kekszeket a tepsikre, egymástól kb. 4 centire, mert a kekszek szétterülnek sütés közben. Süsd 14 percig, majd hagyd a tepsin kihűlni.

Baci di Dama

“Az asszony csókja.” (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)

Az „asszony csókja” egy olasz édesség. Ez volt az első, amit megsütöttem Szonja könyvéből. Azóta sem tudok lejönni róla, éljen a mogyorókrém és a dolce vita! Mutatós, falatnyi, könnyű elkészíteni.

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 190 g puha vaj,
  • 120 g kristálycukor,
  • 1 tojás,
  • 120 g török mogyoró ledarálva,
  • egy csipet só,
  • 250 g búzafinomliszt,
  • 100 g csokoládés mogyorókrém

Keverd ki alaposan a vajat a cukorral, add hozzá a tojást, majd a mogyoróval és a sóval elkevert lisztet. Ha sima a massza, vedd ki a tálból, csomagold fóliába és lapítsd koronggá. Tedd be a hűtőbe egy órára.

Formázz kis golyókat a masszából, helyezd el egy sütőpapírral kibélelt tálcára és rakd vissza a hűtőbe fél órára.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160 fokra) és bélelj ki két tepsit sütőpapírral.

Tedd a gombócokat a tepsikre, egymástól kb. 3 centi távolságra. A golyók sülés közben elterülnek és klassz félgömbök lesznek belőlük! Süsd kb. 20 percig. Épp csak a széle barnulhat meg egy picit sülés közben!

Ha a kekszek kihűltek, egy kiskanállal adagolj mogyorókrémet minden második keksz sima oldalára, majd ragaszd össze egy másikkal.

Kakaós fészek marcipántojással

Imádnivaló! (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)

Krumplinyomót kekszkészítéshez? Úgy bizony, erre lesz szükség! Ilyen kevés ráfordítással ekkora cukiságot még nem tettek asztalra, az biztos. A locsolók el fognak ájulni! Ezt nem én mondtam, ezt a kislányom mondta.

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

  • 55 g puha vaj,
  • 30 g kristálycukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 70 g búzafinomliszt,
  • 15 g cukrozatlan kakaópor,
  • egy csipet só

A csokoládéganache-hoz:

  • 50 g habtejszín,
  • 50 g étcsokoládé felaprítva

Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojássárgáját. A lisztet szitáld át a kakaóval és a sóval, azután dolgozd össze ezeket.

Tegyél a krumplinyomóba 20-25 grammos adagokat a tésztából és nyomd ki egy sütőpapírral kibélelt tálkára. Egy villával formázz a reszelékből fészekformákat. Tedd egy órára a hűtőbe.

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155 fokra) és teríts sütőpapírt egy tepsire. Rakosgasd rá a megkeményedett fészkeket, és süsd 10-12 percig.

A ganache-hoz forrald fel a tejszínt és a felét öntsd a csokoládéra. Keverd el egy kézi habverővel, majd öntsd rá a maradék tejszínt és dolgozd össze.

Ha a kekszek kihűltek, rakj egy-egy teáskanálnyi ganache-t a közepükbe.

A marcipánt színezd meg ételfestékkel és gyúrj belőle apró tojásokat. Helyezz két-három darabot a fészekbe, a csokoládékrémre, mielőtt az megdermedne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top