Ezt a receptet elkészítve egy igazán ínycsiklandó, omlós kekszet kapunk, ráadásul mindezt tojás nélkül. Kínálhatjuk kávé vagy tea mellé azoknak, akik tojásallergiában szenvednek, de a többiek is bátran kipróbálhatnak valami igazán finom újdonságot.
Variációk kekszre
Természetesen önmagában is nagyon finom tud lenni ez a tojásmentes keksz, de ugyanúgy, mint a linzertésztából készülteket, ezt is összetapaszthatjuk lekvárral vagy esetleg mogyorókrémmel. Éppen ezért a gyerekek is imádni fogják, de elvihetjük magunkkal tízóraira a cappuccino vagy a gyümölcslé mellé.
Még több keksz
- Ha valaki szereti már a tésztát variálni, tehet bele sütés előtt fahéjat, vaníliát, gyömbért vagy őrölt szerecsendiót.
- Különleges ízvilágot és illatot ad a kekszeknek, ha citrom vagy narancs alaposan megmosott héját reszeljük a tésztába.
- Csokifüggőknek: 2 dkg liszt helyett ugyanennyi cukrozatlan kakaóport és két evőkanál csokicseppet tegyünk a tésztába.
- A sima liszt egy részét (6 dkg) is helyettesíthetjük darált mandulával, mogyoróval. Tehetünk a keksz tésztájába darabokra vágott pisztáciát.
Tojásmentes keksz
Hozzávalók:
- 21 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 9 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- só
- 1 kk. sütőpor
Elkészítés:
- A tejet, a cukrot és a vajat melegítsük össze egy edényben. Ha a cukor és a vaj is elolvadt, hagyjuk kihűlni.
- Egy műanyag edényben keverjük el a lisztet, a sót és a sütőport, majd a kupac közepére csináljunk egy mélyedést, és ebbe öntsük bele a kihűlt tejes részt.
- Alaposan dolgozzuk össze, formázzunk belőle egy gömböt, és lefóliázva tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe.
- 2 óra múlva egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, és tetszés szerinti kiszúróformával szúrjuk ki. A 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre a kekszeket.