Ha görögdinnye van a boltokban vagy a zöldséges standokon, az már jó jel. Ha ezek a dinnyék még mézédesek is, akkor az azt jelenti, hogy jó ideje tombol a nyár, s a melegnek, napfénynek köszönhetően finom édesre érett a dinnye. Nincs is jobb a Balatonon vagy bármelyik strandon a nap legmelegebb pontján előkapni a hűtőtáskából a frissítő, lédús görögdinnyét.
Görögdinnye for president!
A görögdinnye tényleg csak úgy magában a legjobb hűsítő, de szenzációs frissítőket is készíthetünk belőle: jégkása, házi jégkrém vagy fagyi. De most itt a nagyszerű alkalom, hogy gyümölcsös süteményt készítsünk a görögdinnye jól ismert nyárias ízvilágával kiegészítve.
Hozzávalók (24/26 cm-es tortaformához):
Alap:
- 300 g teljes kiőrlésű keksz
- 100 g vaj
Krém:
- 600 g natúr krémsajt
- 120 g cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 db zselatinlap
- 2 ek. tej
Dinnyés zselé:
- 400 g görögdinnye
- 2 ek. cukor
- 2 db lapzselatin
Elkészítés:
- A vajat megolvasztjuk, a teljes kiőrlésű kekszet pedig mozsárban összetörjük. Összekeverjük a kettőt, és egy gyurmázható masszát kapunk, amit a tortaforma aljába nyomkodunk, és fél órára a hűtőszekrénybe teszünk.
- Közben a sajtkrémet kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral is. A tejszínt habbá verjük, és szintén a sajtkrémhez keverjük.
- A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a felmelegített tejben feloldjuk, a sajtkrémhez keverjük. A sajtkrémet a kekszes alapra öntjük, majd további 2-3 órát a hűtőben pihentetjük.
- A dinnye húsát közben egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok fennakadjanak. A dinnyepürét egy lábosban elkezdjük melegíteni a cukorral, amíg az el nem olvad. A tűzről levéve aztán elkeverjük benne az előzetesen hideg vízbe áztatott és kinyomkodott lapzselatinokat. Ha kissé kihűlt, a dinnyés masszát a krémsajtos tortára öntjük, mehet vissza a hűtőbe, míg meg nem dermed.
- Csokicseppekkel díszíthetjük.