Ha szeretnénk egy könnyed ebédet összedobni, vagy egzotikus köretet készítenénk a hétvégi grillpartihoz, akkor ezt a mangós-koktélrákos rizssalátát mindenképpen próbáljuk ki. Könnyed, mégis izgalmas, hiszen nem éppen hétköznapi hozzávalókból készül. És persze az sem baj, ha a vendégek megérkezése előtt, már jó előre elkészítjük, hiszen hidegen is csodálatos ízeket hoz.
Rizs, a jolly joker
A rizs salátának is nagyszerű alap, hiszen bármivel kombináljuk, ezerféle arcát mutatja. Mostanra már mi is felfedeztük, hogy nagyon sokféle rizsfajta létezik, és mindegyik más-más ételnek jó: van, amelyikből tökéletes rizottó, a másikból szusi lesz, a harmadikból pedig a család nagy kedvence, a rizskoch készül. De akár keverhetjük is őket egy ételen belül, mint ebben a rizssalátában is:
Hozzávalók:
- 200 g vadrizs
- 200 g hosszú szemű rizs
- 1 db mangó
- 150 g koktélrák
- 2 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A kétféle rizst folyó víz alatt szűrőben átmossuk, majd a fehér rizst kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha kész, lezárjuk alatta a tűzhelyet, és a rizst lefedve pihentetjük. A vadrizst bőséges mennyiségű vízben nagyjából 40 perc alatt készre főzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
- A sárgarépát megpucoljuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben megfuttatjuk a felaprított hagymát, és erre jöhetnek a sárgarépa kockák. Enyhén megpároljuk, nem kell, hogy teljesen puha legyen, majd hozzáadjuk a megtisztított koktélrákokat, és 5-10 perc alatt készre pároljuk ezt is.
- Hozzáadjuk az elkészült rizseket, és óvatosan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A mangót meghámozzuk feldaraboljuk, majd a kihűlt vagy legalábbis langyos rizses részhez adjuk.