Az olasz konyha remekei nemcsak azért olyan közkedveltek, mert könnyűek és egészségesek, hanem azért is, mert nagy részük elkészítése egyáltalán nem ördöngösség. Három olyan receptet hoztunk, amiket szinte képtelenség elrontani, ráadásul nehezen beszerezhető hozzávalókat sem tartalmaznak.
Hideg tésztasaláta
Hozzávalók
- 320 g tészta (lehetőleg valamilyen rövid formát válasszunk, például penne- vagy orsótésztát)
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 300 g koktélparadicsom
- 4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 8 bazsalikomlevél + néhány darab a díszítéshez
- 200 g mozzarella
- 125 g magozott olívabogyó (lehet zöld, fekete vagy a kettő vegyesen)
- só ízlés szerint
Elkészítés
- Dobjuk a tésztát enyhén sós, forró vízbe, és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, hogy ne ragadjon
össze. A dobozon feltüntetett főzési idő letelte után szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel, hogy
hamarabb kihűljön. - Mossuk meg és vágjuk kis darabokra a paradicsomot, az olívabogyót, majd a zúzott fokhagymával, az aprított bazsalikommal és egy csipet sóval forgassuk össze.
- A tésztát locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal, majd keverjük össze az ízesített paradicsommal.
- A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk apró kockákra, és forgassuk bele a tésztába. Legalább egy órára tegyük hűtőbe lefedve, majd tálalás előtt szórjuk a tetejére a megmaradt bazsalikomleveleket.
TIPP: Ha szeretjük, keverjünk egy kis reszelt parmezánt a tésztasalátához, még mielőtt hűtőbe tennénk!
Feta sajtos, sárgadinnyés saláta szárított paradicsommal
Hozzávalók
- 200 g feta sajt
- 200 g cukkini
- 1 kis sárgadinnye
- 10 db szárított paradicsom
- 1 db citrom
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só, fehér bors és bazsalikom a fűszerezéshez
Elkészítés
- Alaposan mossuk meg a cukkinit, vágjuk le az elejét és a végét, majd vágjuk apró darabokra. A sárgadinnyét felezzük el, kaparjuk ki a magjait, kanalazzuk ki a gyümölcshúst, és aprítsuk fel azt is.
- A citromot mossuk meg, és reszeljük le a héját. Daraboljuk fel a sajtot, és egy tálban keverjük össze az aprított cukkinivel. A szárított paradicsomot kockázzuk fel, és a sárgadinnyével együtt adjuk a sajtos cukkinihez.
- A bazsalikomlevelet kevés olívaolajjal, sóval, fehér borssal és a citrom kifacsart levével turmixoljuk össze, majd a reszelt citromhéjjal elkeverve ízesítsük vele a zöldségkeveréket.
- Jól mutat, ha üvegpoharakba szedjük, és friss bazsalikomlevéllel díszítjük – grillezett hal, csirke vagy sajt mellé tökéletes kísérő.
TIPP: Ha nem találunk vagy nem szeretjük a szárított paradicsomot, használjunk frisset, 4-5 darab érett paradicsom elég lesz, hogy feldobja a salátát!
Bruschetta
Hozzávalók
- 4 szelet kenyér (lehet barna kenyér is!)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 érett paradicsom
- só, bors, apróra vágott friss bazsalikom és olívaolaj az ízesítéshez
- 4 bazsalikomlevél a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
- Vágjuk minél apróbb kockákra a paradicsomot, locsoljuk meg egy kevés olajjal, adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
- A kenyérszeleteket pirítsuk meg – a legjobb, ha faszenes grillen tesszük, de a kenyérpirító vagy a sütő grillüzemmódja is tökéletesen megfelel.
- Mikor a kenyér langyosra hűlt, dörzsöljük be fokhagymával, és locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal.
- Kanalazzunk rá a paradicsomos-bazsalikomos keverékből, a tetejét pedig díszítsük friss bazsalikomlevéllel.
TIPP: Ha mindez nem lenne elég, kínáljunk mellé apró darabokra vágott mozzarellát, ricottát, olívabogyót vagy friss zöldsalátát!