A szőlő nem tartalmaz egy gramm zsírt sem, emésztése során szervezetünk pihenőre foghatja a májat. Nagyon magas a víztartalma, súlyának csaknem nyolcvan százalékát teszi ki folyadék, ezért tökéletes szomjoltó és nem mellesleg a vesék egészséges működését is támogatja. Érdekes, hogy vitaminokban nem bővelkedik különösebben, csak egy kisebb mennyiségű C-vitamin lelhető fel benne, cserébe viszont olyan fontos ásványi anyagokat vehetünk magunkhoz a fogyasztásával, mint a kálium, ami többek között hatással van szervezetünk vízháztartására és az érzékeny sav–bázis egyensúlyra. Vas- és folsavtartalma is figyelemre méltó – ezek az értékes ásványi anyagok segíthetnek például a vérszegénység megelőzésében –, de a fogak és a csontok építőkövéből, azaz kalciumból is sokat tartalmaz.
Figyelj oda, ha fogyni akarsz!
Nincs túl jó hírünk a diétázóknak: a fügéhez, a banánhoz és a datolyához hasonlóan cukortartalma miatt a szőlő is igazán energiadús gyümölcsnek számít. Könnyen és gyorsan felszívódó, úgynevezett egyszerű cukrokat tartalmaz, amik a véráramba kerülve rögtön megemelik a vércukorszintet. A szőlő 100 grammonként körülbelül hatvan kalóriát tartalmaz, ami elsőre talán nem is tűnik vészesnek, ám ha belegondolunk abba, hogy két étkezés között játszi könnyedséggel magunkhoz vehetünk akár 700-800 gramm szőlőt, be kell látnunk, hogy a diétázóknak és azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, jobb óvatosan szemezgetni a szőlőből. Nem szabad elfelejteni, hogy a mazsola még ennél is „veszélyesebb”, 100 grammonként ugyanis akár 300 kalóriát is tartalmazhat!
Szőlőmag – egy nagyszerű apróság
A szőlőszemek és a bennük rejlő magok igazán gazdagok polifenolokban, amiket a legjelentősebb természetes antioxidánsként tartanak számon. Ezekből azért érdemes minél többet magunkhoz venni, mert képesek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, amik gyorsabbá tehetik a sejtek öregedését, valamint sok komoly megbetegedés kialakulásának kockázatát növelhetik. Az antioxidánsok amúgy a bőrünknek is kedveznek: pozitívan befolyásolják a sejtmegújulást, hozzájárulnak ahhoz, hogy kötőszöveteink minél tovább megőrizzék rugalmasságukat, feszesítő és frissítő hatásúak, valamint élénkítik a sejtek keringését. Többek között ezért egyre népszerűbbek azok a kozmetikumok, amik szőlőmagolajjal készültek, de a natúr szőlőmagolajat is használhatjuk testápolóként vagy masszázsolajként, akárcsak a mandula olaját. Persze a konyhában is bevethetjük a szépítő szőlőmagolajat, salátára vagy pirítósra locsolva. A szőlőmag őrleményét is fogyaszthatjuk, ez ugyanis belülről fejti ki áldásos hatását – tehetjük joghurtba, müzlibe, süteményekbe, gyümölcslébe vagy teába is!
Említésre méltó még a tannin nevű vegyület is, ami egyfajta polifenol, legfőbb feladata pedig az, hogy harcba szálljon a szabad gyökökkel, és megóvja a szőlőszemek színét és aromáját. Ebből az öregedésgátlóból különösen sok található a vörösborban, ami mértékkel fogyasztva igazi fiatalító elixír.
Kecskesajtos-szőlős saláta dióöntettel
Hozzávalók
A salátához
- 2 fej endíviasaláta
- 20 dkg fodros- vagy római saláta
- 5 dkg rukkola
- 10-15 dkg kecskesajt (vagy gouda vagy kéksajt)
- 8-10 dkg száraz serpenyőben pirított dió
- 20 dkg szőlő
A dióöntethez
- 1,5 dl olívaolaj
- 1/2 dl fehérborecet
- 2 ek dióolaj (bioboltokban kapható)
- 2 kk dijoni mustár
- 1 gerezd áttört fokhagyma
- 1 kk méz
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
- Először az öntetet készítsd el: tedd a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe, és jól rázd össze – kész is!
- A salátához a diót száraz serpenyőben pirítsd meg, a salátákat szedd levelekre, és alaposan mosd meg. Csepegtesd le, és tedd egy nagyobb tálba.
- Locsold meg és forgasd össze az öntet kétharmad részével, majd morzsold rá a kecskesajtot, és szórd meg félbevágott (ha maximalista vagy, kimagozott) szőlőszemekkel.
- Tálalás előtt locsold meg a megmaradt öntettel, és szórd a tetejére a pirított diót.
Vörösboros csokitorta
Hozzávalók (22 cm-s tortaformához)
- 150 ml vörösbor
- 250 g liszt
- 4 tojás
- 250 g puha vaj
- 150 g nádcukor
- 1 kk fahéj
- 1/2 kk őrölt szegfűszeg
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 150 g jó minőségű étcsokoládé
- 16 g foszfátmentes sütőpor (bioboltban, drogériákban kapható)
Elkészítés
- Keverd habosra a puha vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá, és jól keverd el a tojások sárgáját.
- Folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a vörösbort, add hozzá a fűszereket, és szitáld bele a kakaót.
- Ez után több részletben szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét.
- Mielőtt sütőpapírral bélelt tortaformába tennéd, keverd hozzá a vízfürdőben felolvasztott étcsokit.
- 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt készül el – a biztonság kedvéért végezz tűpróbát!