Gasztro

Jön a tökhiány, gyenge a hazai termés

Az olajosoknak sem lesz sok munkájuk, feleannyi tök termett, mint kellett volna.

Vas megyében érne a sok tök, de az Infostart a Vaol.hu cikke alapján írja, hogy az idei időjárás nem kedvezett a tökféléknek, és alig a felét sikerült felszedni a földekről, mint egy átlagos évben. A körülményekről szólva Horváth István termelő a lapnak elmondta, későn tavaszodott, vetni is későn lehetett. Aki nem várt a megfelelő pillanatig, annál tönkrement a növény, nem kelt ki, reggelenként ugyanis a töknek legalább 10 fok kell ehhez.

Képünk illusztráció / Fotó: Profimedia

A termés 2-3 hetet késett, május végén lett ideális az időjárás, ráadásul a föld akkorra már annyira megkeményedett, hogy a víz elfolyt, nem jutott be a talajba. A tök számára kizárólag a meleg, de csapadékos idő az ideális, de ez nem volt, cserébe még a betakarításkor is hirtelen szárazság jött, és Horváth szerint kapkodni kellett. Szerinte a tökmagolajosok is kevesen vannak, alig jönnek préseltetni, gyorsan végezni fognak a bérfeldolgozással.

A Vaol.hu ír egy asszonyról, aki idén 30 kiló tökmagot vitt sajtoltatni, pedig sokkal többet szokott. Megjegyzik, hogy öt kilogrammból körülbelül két liter olaj lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top