nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü: csirkés, kolbászos, fűszeres, erre van most szükségünk!

Hétvégi menü: csirkés, kolbászos, fűszeres, erre van most szükségünk!

Igazi lélekmelengető ételek jönnek: krémes, póréhagymás krumplileves, majd egy jólesően fűszeres karibi rizses hús sok kolbásszal. Desszertnek vaníliás tortácskákat készítünk.

Hidegre fordult az idő, és a lelkünk sincs éppen a legjobb állapotban így mindenszentek és halottak napja környékén. Épp itt az ideje tehát, hogy finom, otthonos, megszokott ízekkel kényeztessük magunkat, úgynevezett comfort foodokat együnk, mintegy vigasztalásul.

A menüt finom, krémes, póréhagymás krumplilevessel kezdjük, a főfogás pedig egy lélekmelengető karibi rizses hús, a jambalaya lesz, sok-sok füstölt kolbásszal, csirkehússal és finom fűszerekkel. (Ha tudod, miről van szó, előre mondom, hogy nem lesz benne rák.) Végül pedig portugál vaníliakrémes tortácskákat eszünk.

Póréhagymás krumplileves

Krumplilevest sokféleképpen készíthetünk, van, aki a hagyományos babérleveles változathoz ragaszkodik, mások a tárkonnyal fűszerezettet szeretik, ez pedig itt a póréhagymás verzió, amelyben nemcsak úgy tessék-lássék, az íze kedvéért van hagyma, hanem a tömegének a jelentős részét ez teszi ki. Jellegét tekintve határozottan comfort food, vagyis igazi lélekmelengető. Olyan étel, amit akkor eszünk, ha vigaszra szorulunk, márpedig ez idő tájt mindenkinek jólesik egy kis melegség és vigasztalás.

Póréhagymás krumplileves (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy póréhagyma
  • 1 l szárnyasalaplé (vagy víz)
  • 1 kg sárga krumpli
  • fél liter tejszín
  • só, bors

Elkészítés

  1. Lassú tűzön olvasszuk fel a fazékban a vajat, majd adjuk hozzá a vékony karikára vágott pórét. A legzöldebb részeket már ne vágjuk bele, de a világoszöld levelek még mehetnek. Kevergetés mellett dinszteljük vagy tíz percig.
  2. Ekkor töltsük fel alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Ha sikerült sárga krumplit szerezni, akkor meg sem kell hámozni, csak úgy héjastul vágjuk kockára: szét fog főni a levesben, amitől annak csodálatos krémes állaga lesz, a héját pedig ledobja, amit jó elrágcsálni.
  3. Hozzátöltjük a tejszínt, lefedve, lassú tűzön főzzük még fél órán át, és már kész is a leves.

Jambalaya, avagy a kreolok fűszeres rizses húsa

Egyik kedvenc egytálételem a jambalaya, a kreol konyha jellegzetes étele. Harmonikus, fűszeres ízével azonnal levett a lábamról, sőt még a családom is időről időre követeli, hogy ez legyen az ebéd. Aki hallott már erről az ételről, annak megnyugtatásul előre szólok, hogy rákot nem teszünk bele, mert – végtelen bánatomra – jelenleg nem a tengerparton élünk.

Az első kóstolás óta kénytelen vagyok tartani otthon a jambalaya legfőbb hozzávalóját, a cajun (kédzsön) fűszerkeveréket, amit egy közepesen felszerelt konyhában otthon is simán össze lehet állítani, és előszeretettel ízesítünk vele mindenféle ételeket. Természetesen ennek a receptjét is megmutatjuk, illetve egy változatát, mert mint a legtöbb fűszerkeverék, ez is önálló életre kelt, és házról házra, sőt főzésről változik.

Jambalaya, a karibi kedvenc (Fotó: iStock)

Hozzávalók

A cajun fűszerkeverékhez

  • fűszerpaprika
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • vöröshagymapor (vagy frissen beletesszük)
  • fokhagymapor (ez is jó frissen is, csak el ne felejtsük a végén!)
  • oregánó
  • cayenne bors (chili)

A jambalayához

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szárzeller
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 egész csirkemellfilé
  • 1-2 ek. cajun fűszerkeverék
  • 2-3 marék füstöltkolbász-karika
  • 1 paradicsom (elhagyható, ebben az esetben nem kreol, hanem cajun jambalaya készül)
  • 5 dkg bacon felkockázva
  • 2 bögre hosszú szemű rizs
  • 4 bögre alaplé vagy víz
  • 2 ek. olaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a cajun fűszerkeveréket: a hozzávalókat 1:1 arányban összekeverjük. Érdemes belőle többet készíteni, eláll.
  2. Ezután darabokra vágjuk a csirkehúst, és alaposan megforgatjuk a fűszerkeverékben.
  3. Feldaraboljuk a szárzellert, a hagymát, a kaliforniai paprikát, és ha teszünk bele, a paradicsomot is, de még nem csinálunk vele semmit, hanem előbb az olajon megsütjük a csirkemelldarabok mindkét oldalát. Kiszedjük.
  4. A visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük először a hagymát, majd hozzáadjuk a szalonnát, a kolbászkarikákat és a többi zöldséget, és kevergetve sütjük egy kicsit. Ekkor visszatesszük a húst, ráöntjük a rizst, feltöltjük a folyadékkal, beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt, lefedjük, és addig fűzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ha szeretjük a csípőset, tehetünk még bele chilit, de ha nem, akkor nem kell erőltetni.

Portugál vaníliakrémes sütemény

Ennek a sütinek eredetileg egg tart, vagyis tojástorta a neve, de mi semmiképpen sem szeretnénk ilyesmivel sokkolni senki idegeit, ezért maradjunk a vaníliakrém kifejezésnél. A tojás csak ahhoz kell, hogy megszilárduljon a krém a sütőben, ami sokkal inkább vanília-, mint tojásízű.

Tulajdonképpen csak a krémet kell elkészíteni, de az sem túl nehéz, a sütik alapja kész leveles tészta, amit muffinformába gyömöszölünk, hogy felvegye a kívánt csészealakot, és ezeket fogjuk megtölteni a vaníliás krémmel, majd összesütni a sütőben.

Pastel de Nata, avagy a portugál vaníliatortácska (Fotó: iStock)

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő (vagy liszt)
  • 4 dl teljes (legalább 3,5% zsírtartalmú) tej
  • 2 ek. vaníliakivonat
  • 1 csomag előre kinyújtott, kész leveles tészta

Elkészítés

  1. Vajazzunk ki vékonyan egy 12 lyukú muffintepsit.
  2. A cukrot és a keményítőt keverjük össze egy tálban, így nem lesz csomós. Tegyük a tojást és a sárgájákat egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukros keményítőt és keverjük csomómentesre. Öntsük föl a tejjel, keverjük jól el.
  3. Gőz fölött főzzünk belőle sűrű krémet, amit úgy kell csinálni, hogy egy fazékban vizet forralunk, és ráültetjük a keverőtálat úgy, hogy ne érjen bele az alja a vízbe. Kevergetés mellett egyszer csak be fog sűrűsödni a krém. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot is.
  4. Töltsük át egy porcelán tálba, és hagyjuk kihűlni. Időnként kevergessük meg, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréssel 180 fok, gázsütőn 6-os fokozat).
  6. Tegyük ki a leveles tésztát egy deszkára (ha nincs kinyújtva, nyújtsuk ki) és metsszünk belőle 12 darab, nagyjából 10 cm átmérőjű kört. Egy kompótos tálka vagy a botmixer edénye pont megfelel a célra. A tésztakörökkel béleljük ki a muffinforma alját úgy, hogy az oldalára is felsimuljon, legyen pereme.
  7. A kihűlt krémet kanalazzuk bele a tésztacsészékbe, majd toljuk be a sütőbe. Süssük 20-25 percig, vagy addig, amíg a teteje színt nem kap. Ekkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk kissé kihűlni, és vegyük ki a muffinformából. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top