Csak sajnálni tudom azokat a nemzeteket, amelyek nem esznek levest, mert ez az egyik legfinomabb és legváltozatosabban elkészíthető fogás. A hideg gyümölcslevestől a magyaros gulyáslevesen át egészen az őszi, laktató krém- és ragulevesekig mindegyiket imádom. Na, nem az üres csontlevest, hanem a gazdagon elkészített, szinte már egytálételnek is tökéletes, minden jóval megpakolt ínyencségeket, mint például a tárkonyos csirkeragulevest.
Nagyon éhes lehetett, aki ezt a fogást kitalálta, mert ebbe aztán tényleg minden földi finomság belekerült, a rengeteg zöldségfélétől kezdve a csirkehúson át egészen a laktató tejszínig, na meg persze a legfontosabb hozzávaló, az illatos, kissé ánizsos aromájú tárkony, ami az egész ételt megkoronázza.
Ugyan nem tartozik a tíz perc alatt összedobható villámfogások közé, de annak köszönhetően, hogy csirkemell van benne, nem is kell órákon át, nyálcsorgatva ácsorogni a konyhában, hogy megpuhuljon végre a hús. Viszont érdemes egy jó nagy fazekat elővenni, mert mire minden alapanyagot belepakolunk a ragulevesünkbe, bizony meg is telik, ráadásul biztos, hogy mindenki repetázni akar majd. Lássuk, hogyan készül a legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves!
Hozzávalók
- 400 g csirkemellfilé
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa
- 1 zsenge karalábé
- 1 fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek. olaj
- szárított tárkony
- só, bors
- 1 ek. liszt
- ½ csokor petrezselyem
- 1 citrom
Elkészítés
- A hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellfilét, majd 1-2 perc alatt, kevergetve fehéredésig pirítjuk.
- A répát, a karalábét és a fehérrépát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúshoz, fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kevés tárkonnyal.
- Ezután felöntjük az egészet 1,5 liter vízzel, és fedő alatt 10-15 perc alatt roppanósra főzzük a zöldségeket.
- Ekkor hozzáadjuk a leveshez a megpucolt, felszeletelt gombát és a zöldborsót, valamint még egy kevés tárkonyt, és tovább főzzük, amíg teljesen meg nem puhulnak a zöldségek.
- A főzőtejszínben elkeverjük a lisztet, hozzámerünk 2-3 evőkanállal a levesből, majd fokozatosan a leveshez adjuk. Forralunk rajta egyet, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, valamint a citrom felének a levét. A másik felét vágjuk gerezdekre!
- Tálaláskor megszórhatjuk a levest egy kevés frissen aprított tárkonnyal vagy petrezselyemmel, és kínáljunk mellé egy gerezd citromot.
Már így, önmagában is rendkívül laktató ez a raguleves, de van, aki friss kenyérrel vagy épp fűszervajas bagettel szereti fogyasztani. Bárhogy is, biztosan felmelegít majd a hideg, téli estéken.